Cseh és angol kutatók igazi áttörést jelentő felfedezést tettek: meglelték az összefüggést a déja vu-nek hívott jelenség és az emberi agy struktúrája között.
A Közép-Európai Műszaki Intézet vezetésével a cseh Masaryk Egyetemen és annak orvosi karán dolgozó kutatócsoport felfedezte, hogy bizonyos agyi struktúrák közvetlen hatással vannak a déja vu élményre. Kimutatták, hogy az ilyen eseményeket észlelő emberek agyában ezek a részek jelentősen kisebbek – írja a a Cortex című folyóiratra hivatkozva a Medipress.
A kutatók megállapították, hogy az emlékezetért felelős középső halántéklebeny jóval kisebb méretű azoknál, akiknél a déja vu előfordul. Minél gyakrabban számolt be valaki ilyen eseményről, annál kisebbnek bizonyultak ezek az agyi részek.
„Száztizenhárom egészséges ember esett át strukturális agyvizsgálaton, MRI gép és egy új, érzékeny műszer (forrásalapú morfometria) segítségével. Az egyes agyi területek méretét összevetették azok esetében, akiknek sose volt déja vu élményük, és akik már átéltek ilyesmit” – magyarázta a kutatás vezetője, Milan Brázdil. „Az élmény jelenlétének kivételével mindkét csoport tagjait teljes mértékben össze lehetett hasonlítani. Ha a hippokampuszt stimuláltuk, akkor ki tudtuk váltani a déja vu-t azoknál is, akiknél jelentkezett már ilyen, és azoknál is, akiknél még nem."
Brázdil szerint kétségtelenül bizonyították, hogy a déja vu közvetlenül kapcsolódik ezen agyi struktúrákhoz. Szerintünk rendszerzavarról lehet szó, melyet a hippokampusz fokozott ingerelhetőségére vezethető vissza. Az agy legérzékenyebb részének változásai okozzák, mely még valószínűleg az idegrendszer kialakulásakor keletkezhetett.
A szakértők szerint az élmény nem ritka, az egészséges egyének 60-80 százalékánál időnként előfordul
forrás: Medipress/medicalonline.hu