Idén május végéig 134. 800 esetben rendelt el cégek ellen az adóhatóság adóvégrehajtást, szemben az egy évvel korábbi hasonló időszakkal, amikor 130 .400 végrehajtási határozat született – áll a feketelista.hu felmérésében.

A végrehajtási értesítésre a cégek kiegyenlítik ugyan adótartozásukat, de a következő hónapban már ismét „elfelejtik” az újabb befizetési határidőt. Ez a folyamat elvileg számtalan alkalommal megismétlődhet.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) leggyakrabban és legeredményesebben az inkasszóval tudja végrehajtatni az állammal szembeni kötelezettségeket. Ha ez nem vezet eredményre, az ingó-, illetve az ingatlan-végrehajtás megfelelő kombinációja következik. Az ingóvégrehajtás jellemzően gépjárműfoglalásra, üzletrész- és követelésfoglalásra vagy az értékesíthető árukészlet, illetve gép, berendezés foglalására irányul.

Idén az első öt hónapban az adóvégrehajtás 156,589 milliárd forinttal gyarapította a költségvetést. Ez az összeg 6,7 százalékkal nagyobb a tavalyinál. A NAV szerint a folyamatosan növekvő számú adóstól – egy adósra vetítve – mind kevesebb összeg szedhető be. Egyre több a nem működő gazdálkodó és a vagyontalan adóhátralékos száma. Az összes adóhátralékot az egy évvel korábbihoz képest 19,8 százalékkal sikerült csökkenteni, jelenleg 1875,9 milliárd forintra rúg. Ebből 1143,9 milliárd forint felszámolással érintett cégre jut, behajtása így meglehetősen kétséges.

A legtöbb adóvégrehajtást Pest (18 ezer), Bács-Kiskun (3898) és Borsod-Abaúj-Zemplén (3788) megye rendelte el, legkevesebbet Vas (704), Zala (761) és Tolna (873) megyében. Budapesten csaknem 46 ezer esetben intézkedtek. Szép számmal vannak olyan adósok, akik ellen már hússzor-harmincszor is elrendeltek adóvégrehajtást. Vannak olyan vállalkozások, amelyek 11 év óta minden évben tartoztak, van olyan cég, amely ellen 2001 óta már 39 alkalommal indítottak adóvégrehajtást.