Egy budapesti egyetemi városrész létrehozásáról szóló 30 milliárdos beruházást szeretett volna titkosítani nemzetbiztonsági okokra hivatkozva a kormány. Az előterjesztést az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága elé vitték, a jelenlegi állás szerint a beruházás egy töredéke megkaphatja a mentességet a nyílt közbeszerzés alól, a nagyobbik részről később döntenek a képviselők.

Így képzelik el a Ludovikát.



Titkos beruházás keretében építtetné meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek otthont adó campust a kormány. A gigantikus kiterjedésű, kétszázezer négyzetméteres egyetemi negyedet az Orczy parkba álmodja a kabinet, bruttó 30 milliárd forintért. Nemzetbiztonsági okokra hivatkozva most azt szerették volna elérni, hogy a kivitelezőt ne nyílt közbeszerzési eljárásban válasszák ki.

- Rendőröket, honvédeket, katasztrófavédőket és többek között a fedett állomány leendő tagjait képzik majd itt, az ő adataik tárolása pedig nemzetbiztonságilag érzékeny kérdés. Rejtjeles oktatás is lesz a Ludovika-campuson, titokszobákat alakítunk ki, ezért biztosítani kell, hogy az épületegyüttes ne legyen lehallgatható - sorolta a mainap.hu-nak Patyi András rektor, hogy mi szól a titkos beruházás mellet.

Lenne verseny, csak titokban
Fürjes Balázs nagyberuházási kormánybiztos lapunknak azt mondta, meghívásos lesz a tender. Csak azok a cégek jöhetnek, amelyek átmentek az Alkotmányvédelmi Hivatal nemzetbiztonsági minősítésén.

A kormánybiztos azt ígérte, ennek ellenére lesz verseny. Mint mondta, a szabályok szerint legalább három céget meg kell majd hívniuk pályázatra, amit a tervek szerint a nyár végén hirdetnek meg.

Nemzetbiztonságilag kockázatos kertépítés?
- Mondja meg nekem, milyen nemzetbiztonsági kockázata van az Orczy park átépítésének, a bontási munkálatoknak, a kertépítészetnek és a közművesítésnek? - tette fel a kérdést a bizottság ülésén a kézhez kapott előterjesztést lobogtatva Harangozó Tamás MSZP-s képviselő.

Válaszában Fürjes Balázs egy friss kormányrendeletre hivatkozott, melyben a bontási munkálatokat már nem sorolják a nemzetbiztonságilag érzékeny tevékenységek körébe, de kiemelte, hogy ha a bizottság mentességet ad a nyílt közbeszerzés alól, akkor nagyobb eséllyel nyerhet a tenderen külföldi helyett magyar vállalkozó.

Mile Lajos LMP-s honatya azt kifogásolta, hogy bár a kormány 30 milliárd forintra kérne mentességet, részletes tájékoztatást csak az első 5 milliárd elköltéséről adott. 

Jó, akkor "csak" 5 milliárd
A vita végén az ellenzéki képviselők lényegében belementek a munkálatok azon részének titkosításába, melyek az előkészítési és tervezési feladatokat foglalják magukba, vagyis az első 5 milliárd forint a jövő héten megkaphatja a nyílt közbeszerzés alóli mentességet.
Fürjes Balázs nagyberuházási kormánybiztos erre már a bizottság ülésén rábólintott volna, de a szocialista elnök Molnár Zsolt azt kérte, hogy a két előterjesztő, Fürjes Balázs kormánybiztos és Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter közösen terjessze elő a jövő heti ülésre a bizottságban elfogadott javaslatot.
Az ellenzéki képviselők kijelentették, hogy az 5 milliárd feletti összegre nem adnak mentességet a nyílt közbeszerzés alól, de az ülés után Fürjes Balázs lapunknak elmondta, továbbra sem tettek le arról, hogy a teljes 30 milliárdos beruházást titkosítsák.