Egy bolygó gravitációs ereje okozhatja a Szedna törpebolygó Nap körüli hosszan elnyújtott, elliptikus pályáját, valamint a Neptunuszon túli objektumcsoport, az úgynevezett szórt korong égitesteinek fura mozgását – állítja Rodney Gomes, a Rio de Janeirói Brazil Nemzeti Obszervatórium csillagásza, aki komputeres modellszámításait az Amerikai Asztronómiai Társaság közgyűlésén ismertette.
A 2003-ban felfedezett Szedna (90377 Sedna) a Neptunuszon túli törpebolygó. Felfedezése előtt még soha nem figyeltek meg ilyen nagy távolságban lévő objektumot a Naprendszeren belül. Átmérője 1180-1800 kilométer, keringési ideje 10500 év, és pályája során 130 milliárd kilométerre távolodik el a Naptól. Felszíni hőmérséklete mínusz 240 Celsius-fok, ezért kapta nevét az eszkimók óceánistennőjéről.
Mike Brown, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (CALTECH) csillagásza szerint a Szedna pályája valóban nagyon furcsa. Berown volt a törpebolygót felfedező kutatócsoport vezetője. Rodney Gomes ugyanazokat a számításokat végezte el, mint amerikai kollégái, de a képletbe a Naprendszer peremén lévő masszív bolygó gravitációs erejét is beépítette, a Szedna és más anomáliás égitest egy vonalban sorakozott fel.
Több bolygótípus is beleillik a brazil csillagász képletébe, például egy Neptunusz-méretű planéta. Utóbbinak tömege a Föld négyszerese, és 225 milliárd kilométerre van a Naptól, egy ilyen bolygó például a megfigyelt módon befolyásolná az anomáliás objektumokat.
Mike Brown szerint viszont a törpebolygó fura viselkedésére más magyarázat is létezhet: a Naprendszer hajnalán egy elsuhanó csillag lökte a Szednát elnyújtott pályájára. „Napunk valószínűleg egy csillaghalmaz tagjaként született. Amennyiben így történt, a csillagok elég közel voltak egymáshoz, hogy befolyásolják társaik bolygórendszerének külső peremét, ahol a Szedna is található" – vélekedett Brown.

 forrás: MTI/index.hu