Két új békafajt fedezett fel egy nemzetközi tudóscsoport a Fülöp-szigeteken; a Southern Leyte tartomány mohával benőtt erdeiben honos kétéltűek még nem kaptak saját tudományos elnevezést, de méretüket, mintázatukat és nászéneküket tekintve egyértelműen különböznek az eddig ismert Fülöp-szigeteki fajoktól.

 A felfedezés hírét a Német Társaság a Nemzetközi Együttműködésért (GIZ) jelentette be kedden Manilában. Közlésük szerint annyit már sikerült megállapítani, hogy az újonnan felfedezett fajok a békák Platymantis neméhez tartoznak, pontosabb rendszertani besorolásukon amerikai és filippínó tudósok dolgoznak.

Az új fajokat hazai és nemzetközi szervezetek kutatói fedezték fel egy egy hónapos expedíció során, amelyen a térség élővilágának sokféleségét vizsgálták. A projekt fölött a német környezetvédelmi minisztérium által is támogatott Nemzetközi Klímavédelmi Kezdeményezés (IKI) bábáskodik.

Az expedíció során a kutatók 229 növény- és 212 állatfaj állományát mérték fel, köztük sok, csak a Fülöp-szigeteken előforduló madárét, emlősét és hüllőét. A tudósok abban reménykednek, hogy a száraz évszakban folytatódó kutatások közben további felfedezéseket tesznek.

forrás: MTI/mno.hu