Lehet, hogy még májusban is az eddigi, egyébként alkotmányellenesnek ítélt módon vonják le az egészségbiztosítási járulékot a nyugdíjakból. Mindez nem a kisnyugdíjasokat érinti.

 Nem a 740 lejes, vagy ennél kisebb nyugdíjakkal rendelkezőket érinti az Alkotmánybíróság döntése, hanem azokat, akik ennél nagyobb jövedelemmel rendelkeznek, tudatta a napokban a munkaügyi miniszter. A 740 lej alatti nyugdíjakból az eddigiek során sem vonták le az egészségbiztosítási járulékot, nyilatkozta a napokban Claudia Boghicevici munkaügyi miniszter, kihangsúlyozva egyúttal, hogy az érintett nyugdíjasoknak jogukban áll bírósághoz folyamodni, azonban nincs törvényes alapja annak, hogy visszakapjanak az eddig levont összegekből. A nyugdíjpénztár közleményt is kiadott, melyben leszögezi, hogy az Alkotmánybíróság döntését nem fogják visszamenőleg alkalmazni. Mindez több mint kétmillió nyugdíjast érint.
Az Alkotmánybíróság döntése szerint alkotmányellenes a 740 lej fölötti nyugdíjak teljes összegéből levonni az 5,5%-os egészségbiztosítási hozzájárulást (mint ahogy eddig történt), s csak az ezt meghaladó jövedelmek 5,5%-nak levonása törvényes. Tehát mindennek a gyakorlatba ültetését követően a 740 lejes, illetve ennél kisebb nyugdíjak összege nem fog változni, viszont a nagyobb nyugdíjak nőni fognak valamelyest.
Mindez évi mintegy egymilliárd lejjel kevesebb bevételt jelent, mondta a munkaügyi miniszter, hozzátéve: elképzelhető, hogy még májusban is az eddigi módszer szerint vonják le az egészségbiztosítást. A törvény ugyanis 45 napot engedélyez arra, hogy az adóügyi törvényeket összhangba helyezzék az Alkotmánybíróság döntésével.