"Lány létemre mit tegyek, ha megtámadnak?"
/internet/
A Ju Jitsu ezer éves harcművészet - e két írásjellel írják japánul:
Kiejtése 'dzsudzsicu'

Szó szerint lágy módszer-t, lágy művészet-et jelent. Elsősorban Japánban kialakult, önvédelmi és támadó fogásokból áll. A szamurájok, harcosok technikáit, de a pusztakezes védekezésre kényszerült földművesek által használt technikákat is tartalmazza. A hazánkban, Tamásiban tavaly novemberben megrendezett Grappling Világbajnokságon a Magyar Ju Jitsu Szövetséget három dojo (a dojo a terem, ahol a küzdelem zajlik) képviselte: a Tatami Centrumot kilencen, az Orosházi dojot ketten, és a Monorierdő dojot heten. A NoGi napon Seprenyi Bettina Junior női 50 kg (saját súlycsoportja) 1., Junior női 55 kg (ez 60 kg-os súlycsoport) 3. helyezett, a Gi napon Seprenyi Bettina Junior női 50 kg 1. helyezett. (A Grappling Gi álló és földharc küzdelem, judo ruhában, amire rá lehet fogni, a NoGi nem judo ruhában.)

Seprenyi Bettina a dobogó legfelső fokán. Az eredmény minden előzetes várakozásunkat felülmúlta, gratulálunk a versenyzőknek és felkészítőiknek a kiváló eredményhez és köszönjük, hogy a ju jitsu és Szövetségünk jó hírét erősítették! /www.jujitsu.hu/

• Már a böjti szelek fújnak, mi mégis egy tavaly novemberi esemény kapcsán beszélgetünk.
• Hogy kezdted? A nővéremnek köszönhetem, ő találta ki 7 évvel ezelőtt, hogy menjünk le az iskolába, de nem akartam járni, csak megnézni, aztán az első edzés után ott maradtam.
• Mi tetszett meg benne? Jó feszültség levezetés, ezt már az első edzésen láttam, a küzdés része tetszett nagyon, és a csapat.
• Miből áll a küzdés? A test küzd, vagy az aggyal is kell dolgozni? Az a jó benne, hogy mind a kettő, szóval elég jól átmozgat, jó érzés elfáradni… Sok technikát kell megtanulni, sokat kell gyakorolni, járatni az agyat, hogy versenyeken, küzdés közben jöjjön magától.
A helyzeteket látni kell, hogy lehet kijönni jól, vagy a lehető legjobban.
• Érzed, hogy mindez előnyödre válik a gondolkodásodban, vagy a problémamegoldásban? Önbizalmat azt mindenképpen ad, meg kitartást: tudom, hogy miket tudok végigcsinálni, megismerem a saját teljesítőképességem határait.
• Lányok, vagy fiúk vannak többen? Nagyjából egyformán. Sok lánynak tetszik ez, nem mindenki vágyik lányos sportokra, vagy, hogy táncoljon… Ez önvédelmi sport, de elsősorban harcművészet és szerintem sok szülő is ezért viszi le a gyerekét: hátrányára semmiképp nem válik, ha tanul egy kis önvédelmet.
• A családban vannak más sportolók is? Unokatesóim is csinálják ezt a sportot, vannak szép eredményeik, unokahúgom is elhozott két-három érmet.
• Volt egy nagy ünneplés? Nem volt, másnap menni kellett iskolába. Nyilván nagy dolog egy világbajnokság, de folyamatosan járunk versenyekre, ezért is nem volt nagy ünneplés, mert készülni kell tovább, jönnek az országos bajnokságok. A felkészülésnél persze mindenki izgatott volt, még sose voltunk világbajnokságon. A többieknek is sok munkája van ebben, akik nem indultak, azok is jöttek, hogy gyakoroljunk rajtuk.
• Születtek a körben barátságok? A legjobb barátom is innen van, ez a sport elég jól össze tudja kovácsolni az embereket, mert mégiscsak egymáson gyakorlunk, egymás testi épségére vigyázunk. Vannak táborok, versenyek, edzésen kívüli szabad téri programok és ez összehoz.
• Milyen Tamási, a sportcsarnok modern? Egy nagy pást volt, 3 vagy 4 részre osztva, és folyamatosan mindegyiken ment a küzdés, tele volt minden emberekkel, nem lehetett mozdulni – igazából ez maradt meg…
• Tudatosan étkezel az erőnléted miatt? A nagyon egészségtelen ételeket próbálom mellőzni, nem iszom kólát, meg ezeket a cukros löttyöket, csak teát, tejet, vizet. Lehetőleg háromszor étkezem, reggel, mielőtt elmegyek itthonról, meg dél körül, és edzés előtt, hogy legyen mit lemozogni []. Szeretem a salátákat, zöldségeket, gyümölcsöket.
• Van-e kialakított napi, heti rendszeresség az életviteledben? Hetente 2x másfél óra edzés van, versenyek előtt még több. A tanulást edzés előtt intézem, hogy utána már egyből pihenhessek. Ha nincs verseny, akkor a hétvége szabad, ezt többnyire a barátaimmal töltöm.
• Mire készültök most? Ha az egyesület anyagi helyzete engedi, az áprilisi országos bajnokságra, ezen kívül bemutatókra hívtak.
• Vannak japán szavak, amit használtok? A gyakorlat nevek, meg az elköszönés edzés végén: „doumo arigatou gozaimashita” – „köszönöm szépen a tanítását”. Minden edzés végén, amikor meghajolunk, így köszönjük meg az edzést az edzőnek és edzőtársainknak (a köszönet legmagasabb foka).
• Vannak jellemző tárgyak az edzőteremben? Nálunk nincs lehetőség, hogy szentélyt kialakítsunk, de például Pesten a központi dojo-ban van kint mesterek képe, meg kis szobrocskák. Egyéb céljaid? Banki szakügyintézőnek tanulok.
• Gondoltál arra, hogy kisebbeknek továbbadd a tudásod, hivatásszerűen előrelépj, esetleg a TE-re menj? Gondolkoztam rajta, de nagy felelősség tanítani. Ha úgy alakul és elérek egy olyan szintre, akkor lehet, hogy elgondolkozom rajta komolyabban. Most három csoportnak van edzés, nyilván azt az edzőm tartja. Hogy nekem lesz-e saját klubom, fogalmam sincs...







Egyesületünk, az Ifjúsági Jujutsu Kör Monorierdő Dojo közhasznú szervezet, ezért az adó 1%-ával támogathatóak vagyunk, az így befolyt összeget versenyekre és táborozásra fordítjuk. Adószámunk:18696444-1-13.

A riportot készítette: kiskató