"Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy." (Antoine de Saint-Exupéry)

A víz, mint lételem az egészség nélkülözhetetlen feltétele, s ez nem közhely, hanem fontos egészségügyi alaptétel. Az emberiség már évezredek óta tud a víz fontosságáról. Rómában, a víz beszennyezése a legnagyobb bűncselekmények közé tartozott. Számos kultúrában mindig is tudták, hogy a víz élő tudatossággal rendelkezik, és egy szent része isten teremtésének: az anyaföldnek.
… A TESTNEK
Az élet a Földön vízben született. Az élet ősi formája, a sejt, azóta nem sokat változott: nagyrészt ma is vízből áll. Ez a víz pedig szinte ugyanazt az összetételt mutatja, mint maga a tengervíz, azaz sótartalma körülbelül 0,9 %. Testünkben minden sejtünk funkcionálása a víztől függ. Vizsgálatok azt mutatják, hogy számos betegség kialakulása a vízháztartás zavarával magyarázható. Szükségünk van napi vízszállításra, mivel azt csupán táplálékbevitellel nem tudjuk testünkben fenntartani. Az elegendő vízivás segít abban, hogy a tápanyagok a test valamennyi sejtjéhez eljussanak, ugyanakkor hozzájárul azok regenerálódásához is.
Miért is van szükségük sejtjeinknek olyan sok vízre? A leghatásosabban akkor válaszolhatunk erre a kérdésre, ha megfigyeljük a növények életét. Egy virág, vagy egy fa addig szívja magába a vizet a talajból, amíg a sejtjei meg nem telnek; és a sejthártyának elég nagy az ellenállása. Ebben az állapotban egy nagy napraforgó is egyenesen áll, sejtjeinek anyagcseréje teljes erővel működik.
A helyzet nálunk sem más. Egy felnőtt testben 40-60 liter víz van. Ezt a vízmennyiséget kell naponta szűrni, tisztítani és pótolni a veszteségét. Ha ez nem történik meg, akkor testünk patakjai és folyói elszennyeződnek az emésztésünk, légzésünk, és anyagcserénk során keletkező savaktól. Amikor ezek a savak felgyülemlenek, a dehidratáció olyan jelenségeit tapasztaljuk, melyeket betegségeknek hívunk. A víz a legjobb ellenszere a szervezet elsavasodásának: kiüríti a savakat és a salakanyagokat, lehetővé teszi a vérkeringést, befolyásolja a vér összetételét, biztosítja a megfelelő vérnyomást, részt vesz az emésztési és felszívódási folyamatban. Ezen kívül segíti a testhőmérséklet szabályozását, és az egészséges sav-bázis egyensúly megtartását. Oldószerként is szerepet játszik testünkben, vivőanyag és hőtároló folyadék.
Egy új felfedezés szerint sokszor nem betegek vagyunk, hanem egyszerűen csak – szomjasak… Agyunk a folyadékhiányt legelőször éhséggel jelzi. A dehidratáció jellemző tünetei lehetnek a száraz nyelv és nyálkahártyák, aláárkolt szemek, hűvös végtagok, sápadt bőr és csökkent vizeletmennyiség. Ha ez az állapot tartósan fennáll, gyorsulnak az öregedési folyamatok, lerakódnak a szervezetben a salakanyagok, és vesekő is kialakulhat. Besűrűsödhet a vér, aminek következtében testünk egyes részei oxigénhiányos állapotba kerülhetnek.
Valójában minden betegség a dehidratációnak és testnedveink lúgos pH-ja felborulásának eredménye. A betegség nem a sejtekkel, szövetekkel, vagy szervekkel kapcsolatos, hanem a hidratáció mértékével, és azoknak a folyadékoknak a minőségével, melyek a sejteket körülveszik. Hiába kering a vérben elegendő mennyiségű vitamin vagy aminosav, előfordulhat, hogy nem jutnak el a rendeltetési helyükre, mert nem kielégítő a sejtek folyadékellátása. Ha sejtjeink nélkülözhetetlen folyadékmennyiségéből csak tíz százalék hiányzik, jelentős mértékben romlik az anyagcsere. Ennek eredményeként nyugtalanok leszünk, fáradtnak és kedvetlennek érezzük magunkat. Ha a vízhiány eléri a húsz százalékot, levertek leszünk, nincsen kedvünk semmihez sem, és depresszív hangulat vesz erőt rajtunk. Ha a sejtek nedvességtartalma egyharmaddal csökken, anyagcserénk jelentősen megromlik, közérzeti zavarok állnak be. A dehidratáltság számos panasz forrása lehet: csökkent koncentráció, krónikus fáradtság, székrekedés, látászavarok, bőrproblémák, idegesség, emésztőrendszeri fájdalmak, reumatikus ízületi fájdalmak, szívfájdalmak, elhúzódó fejfájások, gyenge immunrendszer, magas vérnyomás, magas vérkoleszterin, testsúlytöbblet. A víz szükséges a megfelelő emésztéshez és az ízületek egészségéhez is. A sejtkutatók az egy napra jellemző hangulatingadozásokat is sejtjeink természetes vízáramlásának, az ozmózisnak változásával magyarázzák.
Az emberi test eredeti terve tökéletesebb, mint képzeljük. Nem gondolkodtunk el azon, hogy ha testünk főleg vízből áll, hogyan fog megfelelően működni, ha nem iszunk rendszeresen vizet! Az alkohol, a kávé, a tea, a koffein tartalmú üdítőitalok nem számítanak víznek. Az ásványi anyagokban gazdag víz pedig túlterheli a vesét. A vízfogyasztást azonban csak apránként szabad emelni! Vigyázat, a túl sok vízfogyasztás se jó, ugyanis így a testnedvek felhígulnak! Az emberi szervezet naponta átlagosan 2,5 liter vizet veszít, s a bevitel szintén 2,5 l. Ez a méregtelenítési folyamatok vízigényeit nem fedezi. Ezt szem előtt tartva a helyes napi bevitel 3,5 l. Folyadékszükségletünk függ a külső és belső hőmérséklettől, a levegő páratartalmától és az életkortól is, valamint táplálkozásunktól, fizikai aktivitásunktól és a verejtékezés nagyságától. Ezért célszerű napi vízszükségletünket a testsúlyunk 30-ad részében meghatározni. Az egyszerű csapvíz, hacsak nem szennyezett, jó vízforrás lehet.
… A LÉLEKNEK
A víz, melynek aránya testünkben 70, agyunkban 90 százalék, szervezetünk legjobb információhordozója. Ezáltal a bennünket az érzékszerveinken át érő hatások, belső testvizünk közvetítésével, üzenetként áramlanak szét testünkben. Egy jó hír, valami szépnek a látványa, felemelő zene, vagy egy bántó szó, disszonáns hangzás vagy látvány, a befogadott információnak megfelelő pozitív vagy negatív változást idézik elő.
Testünknek az oxigénen kívül három dologra van szüksége az életben maradáshoz. A fény információjára, ami az idegrendszerünkre és a hormonháztartásunkra van hatással - az Univerzum információit hordozza. A víz információjára, ami a testünk sejtjei közötti energiaáramlást biztosítja és a Föld információit hordozza. Az energiára, amit a táplálékkal veszünk magunkhoz. Az energia, a mi sejtközpontunkból, a testünkben lévő vízen keresztül terjed ki fokozatosan az egész testre, s a biofizikai mezőnkbe, majd a körülöttünk lévő levegő vízmolekuláiba. Így lép kölcsönhatásba és kommunikál energiamezőnk mindennel körülöttünk! Közvetlen kapcsolatban vagyunk a természettel, a Földdel, mely élő, lélegző szervezetként szintén 70-75 százalékban víz. Gondolataink vihara megjelenik a természeti katasztrófákban. Viszont a mérgező vegyszerek, adalékanyagok, elektromágneses mezők, mobiltelefonok és mikrohullámú adótornyok energiái a mi egészségünket károsíthatják.
Valahányszor haragszunk vagy gyűlölködünk, szervezetünk mérget választ ki, mely salakként gyülemlik fel benne. Ezt a mérget kétségtelenül az ellenségnek szánjuk, azonban az ember ilyenkor önmagát mérgezi meg vele! Egy kísérletben a résztvevő egyének célszerűen előkészített üvegcsövekbe leheltek. A normális hangulatú embernek színtelen, a haragosnak barna, a bánatosnak szürke cseppek formájában csapódott le a lehelete a lehűtött üvegcső falán. Állatkísérletben a barna anyaggal beoltott tengerimalac eleinte rendkívül ingerlékeny lett, majd valóságos dührohamot kapott, fogaival nekiesett a ketrec falának. A kísérletből az is kiderül, hogy a jó hangulat a szervezetre rendkívül hasznos kémiai anyagokat állít elő.
Ehhez kapcsolódik egy japán tudós munkássága, aki a víz rejtélyeit kutatta. Kísérleteket végzett a környezet különféle rezgéseinek a vízre tett hatásáról, s megállapította, hogy a zene, a szavak, gondolatok, és az imák befolyással bírnak a víz szerkezetére. Fagyasztott vízkristályokról készült képeivel mutatta meg a víz változásait. Segítségével megismerhetjük, hogy különböző indulataink, félelmeink, örömeink milyen információt adnak át testünk univerzumának.
Bolygónk vízkészletének csupán egyetlen százaléka fogyasztható édesvíz. Magyarország vízkészlete kiemelkedő méretű. A tiszta ivóvíz az egyetlen olyan élelmiszer, amely semmi mással nem helyettesíthető! Vigyázzunk rá! Mert a víz maga az élet!
kiskató
Források: http://www.porthologos.hu
http://www.harmonia-egyseg.hu
http://www.juicelap.hu
http://www.phoenixprogram.hu