Felavatták kedden a Csíkszeredai Családorvosi Ügyeleti Központot. A létesítményben április 13-tól látják el a kisebb egészségügyi sürgősségi problémákkal jelentkező betegeket. Hétköznap éjszaka, hét végén pedig éjjel-nappal lesz ügyelet.

Hét orvos és hét asszisztens fog dolgozni a Csíkszeredai Családorvosi Ügyeleti Központban, amely a Testvériség sugárút 16. szám alatt található. Az átadási ünnepségen írta alá Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Antal Attila, Csíkszereda alpolgármestere azt a jegyzőkönyvet is, amellyel a város használatába adja a megyei önkormányzat a központ helyszínéül szolgáló ingatlant. A központ létrehozása érdekében kifejtett sikeres együttműködést a városi és megyei önkormányzat, továbbá a közegészségügyi igazgatóság és az egészségbiztosító pénztár között több felszólaló hangsúlyozta.
Antal Attila alpolgármester felidézte, egyrészt nem volt könnyű helyet találni a központnak, másrészt pedig késett is a megvalósítása, amint azonban kiemelte, kedves számára a létrehozása, mert talán sosem tapasztalt összefogás valósult meg az érdekében a városi és a megyei önkormányzat, valamint az egészségügyi intézmények között. Az alpolgármester elmondta, a városi önkormányzat 77 000 lejt költött a központ kialakítására, amelynek felszerelésében a megyei kórház mellett a Benignitas Alapítvány és a Caritas is segédkezett. Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke szerint az ügyeleti központ által sok probléma megoldható lesz és emberközpontúbbá válik a térség betegellátása. A megyei önkormányzat vezetője kifejtette, bízik abban, hogy a központ működésének beindulásával csökken a megyei kórház sürgősségi osztályának leterheltsége. „Van még tennivaló a térség betegellátása terén, de haladunk” – jelentette ki Borboly Csaba.

Nem receptért, hanem sürgősség esetén

Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője is az összefogás fontosságát hangsúlyozta, és mint rámutatott, akárcsak a kórház esetében, ezúttal is eredményes volt az intézmények közötti partnerség. Azzal kapcsolatosan, hogy a családorvosi ügyeleti központok létjogosultságát a kezdetben sokan megkérdőjelezték, a közegészségügyi igazgatóság vezetője azt mondta, reméli, nyárig oly mértékben beindul annak működése, hogy bizonyítékot fog szolgáltatni a szükségességéről a kétkedők számára. Az igazgató arra biztatta a lakosságot, hogy használják ezt a központot, és ne elsősorban a kórházba siessenek. Kiemelte, a kisebb sürgősségi esetek ellátására nyílt meg a központ, tehát nem receptért lehet majd odamenni.
Duda Tihamér,  a Hargita Megyei Egészségbiztosító Pénztár vezérigazgatója szerint az ügyeleti központ egy eddig hiányzó láncszemet pótol az egészségügyi ellátási rendszerben. „Ez a rendszer elindult a decentralizáció irányába, az önkormányzatok egyre nagyobb mértékben vesznek részt benne, befolyásolják pozitív irányba” – emelte ki a biztosítópénztár vezetője, aki köszönetet mondott a központban munkát vállaló orvosoknak. Duda Tihamér még elmondta, elemzéseik szerint Udvarhely térségében a Székelyudvarhelyen és Parajdon nemrég beindult két ügyeleti központ hatása egyelőre nem érződik, a kórház sürgősségi osztályán nem csökkent az esetek száma, és a központban is kevés még a beteg.

Hét közben éjszaka, hétvégén éjjel-nappal

 A Csíkszeredai Családorvosi Ügyeleti Központot dr. Bachner Katalin és dr. Tövissi Melinda vezeti. Dr. Bachner Katalin az avatóünnepségen azt mondta, a központ létjogosultsága nem képezi vita tárgyát, a családorvosi ellátásban hétvégén és a hétköznapi rendelések lejárta után hiátus mutatkozott, a központ pedig ezt próbálja meg áthidalni. A családorvos is kihangsúlyozta, a központ nem arra szolgál, hogy receptet írjanak fel azoknak, akik nem értek el a családorvosukhoz, vagy nem fértek bele a napi húszas betegkeretbe, hanem a kisebb sürgősségi esetek ellátását fogják végezni, így például lázas állapot, görcsös beteg, akkut esetek tartoznak a tevékenységi körükbe.
A Csíkszeredai Családorvosi Ügyeleti Központ április 13-tól kezdi meg működését, addig szerződést kötnek az ott dolgozó orvosok az egészségbiztostóval. A létesítmény hétköznapokon este nyolc és reggel nyolc óra között tart nyitva, hétvégén pedig 24 órás ügyelet lesz. A központhoz Csíkszereda, Csíkszentkirály, Csíkszentimre, Csíkszentlélek, Mindszent, Fitód, Csíkpálfalva, Csomortán, Hargitafürdő, Madéfalva, Csicsó, Csíkdelne, Szépvíz, Csíkszentmiklós, Csíkszentmihály, Lóvész, Ajnád települések tartoznak, azonban szükség esetén bárki fordulhat hozzájuk. Amint a tegnapi avatóünnepségen elhangzott, ki fogják függeszteni azon egészségügyi problémák listáját, amelyek ellátása az ügyeleti központra tartozi,k és a megyei, illetve a városi önkormányzat is szándékszik tájékoztató anyagot eljuttatni a lakossághoz ezzel kapcsolatosan.