Több mint 150 meghívott jelenlétében adták pénteken a felújított székelyudvarhelyi víztisztító-állomást.

Politikusok, közintézmények és vállalatok vezetői, lakóbizottságok elnökei, az Aqua Nova Hargita munkatársai és a sajtó jelenlétében átadták az elmúlt egy év alatt felújított víztisztító állomást. A Tábor negyedben levő üzemnél körülbelül 150 személy jelent meg az ünnepélyes eseményen. Bálint Major Áron, a vízszolgáltató műszaki igazgatója és Bunta Levente polgármester vágta át a szalagot az európai normáknak is megfelelő állomás avatóján.Miután a részvevőket körbevezették az üzemben és mindenki betekintést kaphatott a víztisztító-állomás működésébe, felszólalt az Aqua Nova Hargita vezetősége és Székelyudvarhely polgármestere. Bálint Major Áron kifejtette, ez az üzem referencia értékű lehet bármely Európai Uniós város víztisztító rendszere számára, és az üzem felújítása csak egy része annak a beruházásnak, melyet az elmúlt években kiviteleztek Udvarhelyen.
Bunta Levente elmondta, örül, hogy a felújítási munkálatok miatt az ivóvíz szolgáltatásában nem kellett szüneteket tartani, zavartalanul működött a rendszer. Ányos János, a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója (az Aqua Nova Hargita ennek a cégnek leányvállalata) felolvasta Kósa Lajos, Debrecen polgármesterének üzenetét, aki nem tudott részt venni az ünnepélyes átadón, mivel városvezetői kötelességei otthon marasztalták a hamarosan sorra kerülő úszó EB-főpróbája miatt.
Ányos János saját beszédében hangsúlyozta, mindenképp örül, hogy sikerült Székelyudvarhelyen is megvalósítani egy ilyen modern víztisztítórendszert, amely minden szinten megfelel az uniós követelményeknek. A Kékiringó táncegyüttes fellépése, Mircse Zsuzsánna szavalása, valamint a Benedek Elek Pedagógiai Líceum harmadik osztályos tanulóinak műsora követte az ünnepi beszédeket. Ezután állófogadáson pezsgővel és csapvízzel koccinthattak a jelen lévők.
Az állomást 3 millió euróból újították fel, és teljesen automatizált rendszerrel tisztítják a vizet.