Gyergyószentmiklós – Erdély kalandfővárosa: ezzel a jelmondattal kíván felkerülni a város a turisztikai ügynökségek kínálatába, így akar idegenforgalmi célponttá válni. Ez a három szó szerepel a főtéren csütörtökön megnyílt turisztikai iroda kirakatának üvegén is. A város a turizmusban látja a kitörés, a fejlődés lehetőségét.

Gyergyószentmiklós nemrégiben saját bemutatkozó standdal jelent meg a budapesti és a bukaresti turisztikai vásárokon. A jelmondat, és a medvés – kalandra való felhívás mindkét helyszínen osztatlan sikert aratott. A „kalandfőváros” szlogen pontosan jelzi, hogy a város és környéke milyen jellegű kikapcsolódást, élményt tud biztosítani az idelátogatóknak.
„Némi túlzással elmondható, hogy itt éppen csak tengerpart nem létezik, de ezen kívül csaknem minden természeti adottság adott ahhoz, hogy virágzó turistacélpont legyen” – fogalmazott Tatár Attila, az újonnan megnyílt iroda vezetője. Sziklamászástól barlangászásig, gyalogos, vagy lovaglótúrákig számos kaland várja az embereket.
„A kalandfőváros szó egy keret, amit most kell megtölteni tartalommal” – mondta Tatár. Nem elég ugyanis, ha egy prospektus elmondja, hogy itt lehetőség van medvéket látni élőben, ha nincs megszervezve az, hogy az idelátogató biztonságban kijusson a helyszínre, és nagy valószínűséggel garantálható is legyen, hogy a medve valóban megmutatkozik a leshely közelében.
Az irodának ebben lesz nagy szerepe, azaz összehangolni a városban és környékén működő kaland- és ökoturizmussal foglalkozó vállalkozások tevékenységét, hogy a vendégek lehetőleg minél több időt töltsenek el Gyergyószentmiklóson, ezalatt jól érezzék magukat, és a későbbiekben is visszatérjenek.
Tatár Attila kérdésünkre elmondta: a turisztikai vásárokon számos ügynökségnek felkeltette a figyelmét a gyergyószentmiklósiak bemutatkozása, de konkrét programcsomag-kínálatokat várnak. Két-három napos, egyhetes csomagokat kell összeállítaniuk, mindabból, ami itt a környéken kikapcsolódási és kaland lehetőségeket nyújt, természetesen szálláslehetőségek és konkrét árak feltüntetésével. Éppen ezért már elkezdődött a környék vendégfogadóinak, szállodáinak, vendéglőinak és egyéb létesítményeinek felleltározása is, az irodában már közel ötven ilyen szórólapot tudnak megmutatni az érdeklődőknek. Ezt most tovább szeretnék bővíteni.
"A Gyilkos-tóról hallottak, de Gyergyószentmiklósról azt sem tudják, hogy létezik” – mondta el a turisztikai vásárokon szerzett tapasztalatát Mezei János polgármester a turisztikai iroda megnyitóján. „Az önkormányzat, a Dancurás hegyimentő csapat és a BBTE kihelyezett tagozat által létrehozott iroda célja hogy ismertté tegye Erdély egyik legszebb városát” – fogalmazott a polgármester, aki szerint Gyergyószentmiklósnak nem az iparban, hanem a turizmusban kell megtalálnia a fejlődési lehetőségeket, a jövőjét. Az irodamegnyitón jelen volt számos idegenforgalomban érdekelt vállalkozó, és civil szervezetek képviselői is, akik szintén komoly reményeket fűznek a turisztikai információs pont elindulásához.
Az előjelek biztatóak: alig egy fél órával a szalagvágás után egy magyarországi turista tért be és feliratkozott egy medvenéző túrára.