Az I. Székelyföldi Grafikai Biennále kiállítása Csíkszeredában, háttérben a díjnyertes alkotás.

 Áttekinthetőbb lesz a kortárs grafika a II. Székelyföldi Grafikai Biennálé nyomán, ugyanis idén a nemzetközi versenykiállításra több alkotó több munkát küldött be, mint két évvel ezelőtt.
 Nemrégiben ült össze a nemzetközi zsűri, hogy a Nemzetközi Grafikai Szemle – II. Székelyföldi Grafikai Biennáléra beérkezett alkotásokat első alkalommal értékelje.A versenykiállításra 850 munka reprójával neveztek, amelyből a pályázati kiírás szempontjai szerint a zsűri 270 alkotást választott ki az első körben, ezeket láthatják majd a tárlaton, illetve a katalógusban. Hamarosan a nyertes alkotók és alkotások listája felkerül a biennále honlapjára, és valószínű, hogy néhány reprót is meg lehet ott tekinteni. Zökkenőmentesen zajlott az internetes előzsűrizés, ahogy Siklódi Zsolt grafikus a verseny kurátora lapunknak elmondta, kiértesítették a nyerteseket és most zajlik a munkák postázása.A mezőnnyel kapcsolatosan kifejtette, nagyon erős, százzal több munkával jelentkeztek, mint a tavalyelőtt, és amit még fontosabbnak tart, hogy a világ több országából neveztek.

„Nagyon örülünk, hogy a nagy grafikai hagyományokkal rendelkező Lengyelországból is neveztek biennálénkra, hisz a Krakkói Grafikai Biennále húszéves már, de egzotikus országokból, mint India, Örményország, Irán vagy Japán is érkeztek alkotások reprói. Gyakorlatilag Ausztrálián és Afrikán kívül minden kontinensről – beleértve Amerikát is – érkeztek nevezések. Oroszországból is jóval többen jelentkeztek, mint két évvel ezelőtt. Számunkra ez azért fontos, mert így a kortárs grafika sokkal nagyobb keresztmetszetére bírhatunk rálátással, és átfogóbb összegzéseket végezhetünk arról, hogy hol áll ma ez a művészeti ág” – véli Siklódi.Továbbá a kivitelezés, vagyis a technikák szempontjából is szélesebb a paletta, mint az első biennále esetében. „Az olyan hagyományos grafikai technikák mellett, mint a linómetszet, rézkarc vagy litográfia, a kísérleti kategóriában megjelentek a mai modern technikai eszközökkel készített alkotások is. Itt említésre méltók a számítógépes grafikusrajzok és C printek is” – tudtuk meg a zsűri összegzéséből.Az előzsűrizés a reprók alapján történt, a kiválasztott munkákat április 20-ig kell eljuttatni a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központba, ahol a zsűri április 27-án gyűl össze, hogy a  legjobb alkotások díjazásáról döntsön.A zsűri elsősorban a kiírás feltételeit vette figyelembe, hogy a két kategóriába beküldött alkotások  feleljenek meg a maximális méreteknek és a sokszorosító grafikai technikákban használatos módszereknek, valamint hogy az alkotó is eleget tegyen a meghirdetett feltételeknek.
A szűrés után esztétikai szempontból értékelték az alkotásokat. Górcső alá vették a munkák eszmei mondanivalóját; hogy milyen esetleges új utakat mutathatnak a mai kortárs grafika területén stb. A zsűrizés során minden alkotást kivetítettek videóprojektoron keresztül, és valamennyit értékelték a fenti szempontok figyelembe vételével. A zsűri – tagjainak szakmai véleményére alapozva – szavazással döntött minden beérkezett grafikáról.A díjátadó gálát a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban tartják május 18-án, ez egyben a III. Székelyföldi Napok megnyitójának is számít. Természetesen ezt követően Csíkszeredába és Marosvásárhelyre is elhozzák a nemzetközi biennálé tárlatát. Másfelől szintén újdonság, hogy idén mindhárom megyeszékhelyen egyéni tárlattal mutatkozik be az I. Székelyföldi Grafikai Biennálé fődíjasa, Fürjesi Csaba.