Bár valószínűleg nem sokan tudták, eddig helyi rendelet tiltotta még a fűre lépést is Kecskemét gondozott zöldfelületein. A jövőben viszont már mindenhol, így a főtér gyepén is „törvényesen” szaladgálhatnak a gyerekek, még piknikezni is lehet.

Tavaly szeptemberben indítványozta Kohajda László a zöldfelületek védelméről szóló rendelet felülvizsgálatát. Az 1999-es jogszabály értelmében ugyanis a város gondozott füves részein nem szabad tartózkodni, játszani, azokon átjárni, kutyát sétáltatni. A képviselő viszont úgy vélte: ebben a kérdésben lehetne engedékenyebb a város, hiszen például Párizsban is ücsörghetnek az emberek a gyepen. 

A felülvizsgálat megtörtént, Kohajda felvetésére Szalay Gábor, a városrendezési bizottsági elnöke javasolta is a tilalom megszüntetését – a főtér kivételével. Szalay ezt azzal indokolta, hogy minden évben jelentős összeget kell fordítani a főtéri parkrészekben keletkezett károk felszámolására. Számos esetben ugyanis megrongálják az öntözőrendszer szórófejeit, letapossák, letépik a kiültetett virágokat, mindezt a tiltásokra és a közterület-felügyelőkre fittyet hányva. 

A virágok kiültetésének, és a zöldterület gondozásának költsége egyébként tavaly közel 15 millió forint volt, és csak az öntözőrendszer javítására 215 ezret költött a város.

Zombor Gábor a múltkori küzgyűlésen a döntés elhalasztását javasolta, mondván: a kérdést a szakbizottság tárgyalja meg még egyszer. Ez megtörtént: az új változat már megengedte volna a füvön való tartózkodást a főtéren, de nem egész napra, hanem reggel 7 és este 10 között. Kriskó Dávid (LMP) viszont a csütörtöki közgyűlésen javasolta, hogy a nyári rendezvényekre tekintettel ne 22 óra, hanem éjfél legyen az esti időhatár. Végülis ennek megfelelően már egyhangúan megszavazták a képvieselők a rendelet módosítását. Az éjfél és reggel 7 közötti tilalom egyébként az úgynevezett Történeti Főtér Együttesre terjed ki, amely nemcsak a Kossuth és a Szabadság teret, hanem a Piaristák terét, a Katona József teret, a Széchenyi teret valamint a Rákóczi út egy részét is magában foglalja.
 
A fűre lépési tilalom megszegéséért 50 ezer forint szabálysértési bírságot elvileg eddig is kiszabhattak a közterület-felügyelők. Csíkos Imre, a kecskeméti közterület-felügyelet intézményvezetője viszont elmondta: azért soha senkit nem büntettek meg, mert a parkban üldögélt.

– Elvi lehetőségünk lett volna bírságolásra, de nem kívántunk vele élni. Nem az a cél, hogy a szaladgáló gyerekeket vagy a piknikező fiatalokat megbüntessük – jelentette ki Csíkos Imre. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta: azok a füvön tartózkodók viszont, akik szemetelnek, rongálják a növényzetet, netalán WC-nek tekintik a parkot, már számíthatnak bírságra. Nem a maximumra, de 3-5 ezer forintos büntetések már előfordultak eldobott cigarettacsikkek, sörösüvegek miatt. A szemetelés tilalma persze nemcsak a parkokra, hanem a játszóterekre is vonatkozik.

Forrás: baon.hu