Tegnap kezdte meg a 800 millió euróból épült Mercedes gyár hivatalosan a termelését Kecskeméten.

Alig négy évet kellett arra várni, hogy a Daimler AG bejelentése után, miszerint Magyarországon épít autógyárat, legördüljön a gyártósorról az első " Mercedes - Benz Made in Hungary " feliratú új személygépkocsi Kecskeméten.

Orbán Viktor miniszterelnök, dr. Dieter Zetsche, a Daimler AG igazgatója és a Mercedes-Benz Cars vezetője és Frank Klein a Mercedes - Benz Manufacturing Hungary Kft ügyvezető igazgatója, gyárigazgató nyomták meg közösen a gyár termelését elindító gombot Kecskeméten. Ezzel, a német üzemben tegnap hivatalosan megkezdődött a Mercedes Benz új B - osztályú járműveinek a gyártása.
A hivatalos gyáravatón miniszterelnökön kívül megjelentek Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, Kövér László az Országgyűlés elnöke, Zombor Gábor kecskeméti polgármester, a német nagykövet, a cég vezetői, illetve más olyan vendégek is, akik elősegítették a gyár születését.

Az ünnepségen dr. Dieter Zetsche bejelentette: a tervekről eltérően újabb 500 dolgozóval 3000 főre bővítik az év végéig a gyár létszámát. Erre azért nyílhat lehetőség, mert az új kompakt-autó generáció egy további modelljét is, a négyajtós kupét is itt fogják gyártani hamarosan.
 
Orbán Viktor miniszterelnök, dr. Dieter Zetsche, a Daimler AG igazgatója és a Mercedes-Benz Cars vezetője és Frank Klein a Mercedes - Benz Manufacturing Hungary Kft ügyvezető igazgatója, gyárigazgató nyomták meg közösen a gyár termelését elindító gombot
Ez a bizalom jelének a megnyilvánulása Magyarország irányába. Ezt értékelve Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszédében kijelentette, hogy fejet kell hajtani a Mercedes autót megalkotó Karl Benz és utódai előtt. A termelés beindítása utat mutat nem csak Magyarországnak, de annak az Európának, melynek meg kell újulnia. A kormányfő hangsúlyozta a kontinens gazdaságát Németország és Közép-Európa tudja megújítani közösen. Mi magyarok pedig Németországot szövetségesünknek tekintjük, mert tőkét hoztak, munkát teremtettek, részt vesznek a hazai kutatás- fejlesztésében. Munkát adnak a beszállító cégeknek, illetve segítik a képzés fejlesztését.

A gyáravatón rendezett sajtótájékoztatón Frank Klein a Petőfi Népe munkatársa kérdésre elmondta: a Kecskeméti Főiskola GAMF -Karával szorosra fűzik az együttműködést. Nem csak az oktatás, de a kutatás-fejlesztés területén is együttműködnek a jövőben.

Arra a kérdésre, hogy a Kecskeméten prémium-kompakt -szegmensben gyártott B-osztályú gépkocsinak mekkora lehet a piaca dr. Dieter Zetsche így felelt: a világpiaci vásárlók e kategóriában az autógyártóktól négy millió autót igényelnek a következő években. A Mercedes felé már eddig, mintegy 100 ezres rendelést jeleztek a kereskedők. A Mercedes autók ezen kategóriáját nem csak Magyarországon, hanem a németországi Rastattban is gyártják. A piaci igénytől függően változtatják mindkét gyárban a termelés volumenét - mondta a Daimler AG igazgatója. 

Forrás: baon.hu