Időpont: 2011. június 20. · 19:00 óra
Helyszín: A38 Hajó, Tetőterasz
Újnautilus est Pünkösd után az A38 Hajó Tetőteraszán.
"Két könyvet tulajdonított a középkor a Szentlélek művének. Az egyik, mint tudjuk, a Biblia; a másik a világegyetem, melynek lényei erkölcsi tanulságokat hordoznak magukban." (Jorge Luis Borges: Képzelt lények könyve)
Jelenits István piarista szerzetessel, teológussal és Fabiny Tiborral a Károli Gáspár Református Egyetem tanárával Bánki Éva és Kránicz Gábor beszélget a Biblia és az irodalom kapcsolatáról. A Biblia nem csak a zsidó és a keresztény vallás szent könyveként, hanem különböző műfajú irodalmi szövegek gyűjteményeként is felfogható. A beszélgetés során ezért olyan bibliai könyvek műfaji problémái kerülnek majd szóba, mint például az Apostolok cselekedetei, vagy János evangéliuma. A Biblia és az irodalom kapcsolata ezenkívül azt a kérdést is felveti, hogy a Szentírás egyes történeti és lírai könyvei milyen hatást gyakoroltak a magyar irodalomra. A magyar irodalom történetében folyamatosan megfigyelhető egy a Biblia szövegével kialakított párbeszéd. A beszélgetés ezért arra a kérdésre is választ keres, hogy miként határozhatóak meg a Biblia és az irodalom párbeszédének jelenkori keretei.
Felolvasnak: Szöllősi Mátyás és Borbély András
Végül fellép a Le Hjärta együttes
Az egyszemélyesnek induló Le Hjärta egy budapesti hálószobából akar eljutni minél több hálószobába. Kicsit poszt-punk, kicsit electroclash, slágeres, de határozottan lo-fi, mintha a szomszéd srác Ian Curtis akarna lenni. Az eddig blogokon hódító, időközben koncertképessé bővült együttesnek az A38 Hajó Tetőteraszán lesz az első fellépése. Franciául tudók előnyben!