Adventi kirakodó vásárt tartott a nagykárolyi Down Alapítvány. A már hagyományosnak számító eseményt az idén a Szent László közösségi házban tartották december 4-én.
Az asztaloknál az alapítvány növendékei által készített tárgyak mellett támogatók által felajánlott termékeket is megvásárolhattak az érdeklődök. A vásár bevételéből a Down Alapítvány működését támogatják a szervezők.
Átlagosan minden 700 újszülöttből egy szenved Down kórban. Normálisan az emberi sejtek 23 pár, azaz 46 kromoszómát tartalmaznak, a Down kóros eseteknél a 21-es kromoszómából kettő helyett három van (triszómia). Az esetek 5%-ában előfordul, hogy a 21-es kromoszóma összetapad egy másik kromoszómával, ezt transzlokációnak hívják.
A Down kóros gyermekekre jellemző az alacsony termet, a "mongoloid" szemrés, nagy nyelv és az általában nyitott száj. A Down kórral emellett együtt járhat a szellemi fogyatékosság, veleszületett szívelégtelenség, az immunrendszer zavarai, csökkent pajzsmirigy működés, légzési problémák, elmaradás a testi fejlődésben, fertőzésekre való fokozott hajlam, stb.
A Down kór súlyossága eltérő lehet, de jelenleg ennek mértékét a születés előtt nem lehet meghatározni. A Down kóros gyermekek 99%-a csak a kisegítő iskola szintjéig juttatható el.
A Nagykárolyi Down Alapítvány Oázis Központja 16 fogyatékos fiatal fejlesztésével foglalkozik.
Nagykárolyban munkaterápiás foglalkoztatási központ működik, ahol 9 és 14.30 óra között nap mint nap a fogyatékkal élő személyekkel foglalkoznak, az alapítvány fő területe a szövés. A terápiás alkalmak során elkészített darabokból kiállítást szerveznek ünnepek alkalmából, így bevonják a fiatalokat a munkába, és közelebb kerülnek a társadalomhoz.
Szöveg és videó: Jakab Judit
Pólus Online (jajukabest@yahoo.com)