Befejeződött a nagykárolyi Károlyi-kastély felújítása. A kastélyt egy közös projekt keretében újították fel az Erdődi várral. A kivitelezést végző négy cég, a Dominium Kft., az Euras Kft., a Solpress Kft. és a Prodeximp Kft. Pénteken jelentette be hivatalosan a kastély elkészültét.
A helyhatóság bizottsága még nem végzett terepszemlét, még nem vették át az 5, 2 milliós összértékű projektet.
A mai kastély elődjét 1482-ben Károlyi Láncz László kezdte el építeni, amikor Mátyás királytól engedélyt kaptak egy kőház építésére.
1592-ben az eddigi négyszögletes épületet Károlyi Mihály erősítette meg a török ellenni harcok idején. Az ekkor négyszögletes kőépületet - mely ez időtájt a végvár szerepét is betöltötte - bástyákkal, lőrésekkel, belső udvarral, valamint külső várfalakkal, mély vizesárokkal, és külső palisztráddal látták el.1699-ben báró Károlyi Sándor alakította át újra díszesebb formába.
1794-ben gróf Károlyi József a régi várat lebontatta és helyébe Joseph Bitthauser tervei alapján építtetett új kastélyt, barokk stílusban. Az új kastély építése során lemondtak a védőrendszerről, és a belső tereket a lakók szükségleteihez alakították. A négyszintes épület háromszög alapú, dísztornyokkal, fedett belső udvarral és boltozatos pincével ellátott volt. Nagyméretű fogadótermét festmények és szobrok díszítették.
1894-ben gróf Károlyi István újból átalakíttatta a kastélyt Ybl Miklós tervei alapján; neogótikus-neobarokk stílusú héttornyos, árokkal körülvett lovagvárrá, melyet széles sáncárok vett körül. Az átalakítást Meining Arthur budapesti műépítő végezte.
A határ menti romániai város jelképeként számon tartott Károlyi-kastélyra a jogos tulajdonosnak számító Károlyi grófi család még élő leszármazottai nem tartottak igényt. Csak a magyarországi (fóti) birtokukat kérték vissza, a nagykárolyit pedig a helyi önkormányzatnak ajándékozták, azzal az indokkal, hogy rendkívül költséges lenne számukra mindkét ingatlan fenntartása.
A kastély teljes, valamint az erdődi vár egyik, még meglévő bástyájának felújítási munkálatait a nagykárolyi polgármesteri hivatal a Regionális Operatív Program keretében benyújtott projekt révén finanszírozta.
A munkálatok befejeződése időre teljesült, most járt le a két év a szerződés aláírásától számítva. A romániai eseteket figyelembe véve ez igazi kuriózumnak számít, ugyanis ritkaságszámba megy, hogy nem kérnek haladékot a kivitelezők. Az is megjegyzendő, hogy Nagykárolyban ugyanez a cég végzi az Aranyszarvas fogadó felújítását is, ott novemberben járt le a határidő és még közel se járnak a munkálatok végéhez, előre nem látható akadályokra hivatkozik a polgármesteri hivatal.
Szöveg, kép és videó:
Jakab Judit Pólus Online