A Koreai Köztársaság kiterjeszti európai kutatásait: elismert magyar kutatók a nemzetközi élvonalban, a kiválasztottak között. Az ázsiai állam évi 130 millió forintot biztosít közös laboratórium létesítésére az empátia idegrendszeri alapjainak megértésére az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézete és a forró plazma tulajdonságainak megismerésére az MTA Részecske- és Magfizikai Kutatóintézete laboratóriumaiban.
Tisztelettel meghívjuk Önt, a Koreai Alapkutatási Tudományos Tanács és a Magyar Tudományos Akadémia közös kutatólaboratóriumainak ünnepélyes átadására.
Az ünnepélyes átadás ideje és helye:
2011. október 12., szerda 10.30
MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet
(1083 Bp., Szigony utca 43., földszint, Klubterem)
Az ünnepélyes átadás résztvevői:
Prof. Chairman Kim Keon, a felfedező kutatásokat támogató Koreai Tudományos Tanács elnöke,
Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke
Freund Tamás, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatója
Szőkefalvi-Nagy Zoltán, az MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet igazgatója
Az MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézetében induló közös laboratóriumban a szabályozott magfúziós energiatermelés megvalósításához elengedhetetlen mérési eljárások fejlesztése kezdődik meg. A kutatómunka ahhoz járulhat hozzá, hogy a Nap energiaforrását, azaz a könnyű atommagok egyesítéséből (fúziójából) nyerhető energiát belátható idő alatt az emberiség szolgálatába állítsák.
Az MTA KOKI laboratóriumában a világon elsőként kezdődik meg az empátia jelenségének tanulmányozása rágcsálókban a koreai társintézetben (Korean Institute of Science and Technology) kifejlesztett viselkedés teszt felhasználásával Az érzelemkutatások hozzájárulhatnak a mentális rendellenességek (pl. a poszttraumatikus stressz, a skizofrénia, az autizmus és a demencia) idegrendszeri alapjainak megértéséhez.
További információ:
MTA Kommunikációs Főosztály
Telefon: (06-1) 411-6321, 06-30-75-88-268 Fax: (06-1) 302-5638
info@office.mta.hu; sajto@office.mta.hu;
www.mta.hu
Közreadta: Polgár Julianna
(szerkesztő-riporter - Duna TV, MTI, MTVA - konyvtar@dunatv.hu;
budapesti tudósító - HUNSOR.SE; POLUS ONLINE - lillatti8@gmail.com;
06-30/859-33-35)