Engedjék/engedjétek meg, hogy a figyelmetekbe ajánljak néhány rendezvényt a Debreceni Művelődési Központ októberi kínálatából.

Október 23-án, nemzeti ünnepünkön az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékezünk. Minden év októberében emlékünnepségeket szervezünk a Debreceni Művelődési Központ intézményi egységeiben. Közösségeinkkel felidézzük a forradalom eseményeit, a magyar nemzet bátorságát, hősiességét, mellyel példát mutatott a nagyvilágnak. Emlékezünk azokra a honfitársainkra, akik a harcokban veszítették életüket.

Október, az Idősek Hónapja. Több mint 10 éve, ebben a hónapban az időskorúak és közösségeik kerülnek a középpontba. Az egyhónapos rendezvénysorozatban, 16 különböző programra (kórustalálkozóra, Ki, mit tud? –ra, főzőversenyre, egészségnapra, előadásra, kenyérsütésre) várjuk az érdeklődőket és családtagjaikat.
A DMK Belvárosi -, Homokkerti -, Józsai -, Kismacsi és Újkerti Közösségi Házaiban szervezett programok lehetőséget teremtenek a városban működő nyugdíjas közösségeknek a találkozásra, a kapcsolatok ápolására, egymás tevékenységének megismerésére, a közös élményszerzésre.

Debrecen mezővárosi rangra emelkedésének 650. évfordulója tiszteletére egész éven át tartó programsorozatot szervezett intézményünk. A „Cívisvilág emlékezete” címmel ebben a hónapban is több kiállítás és program várja a fiatalokat, felnőtteket. A Tímárház - Kézművesek Házában a Debreceni kézművesek c. kiállítás az év végéig látogatható, a Kisgalériában pedig Dezsőné Borbély Emma szövő Népi Iparművész különleges alkotásai tekinthetők meg. Az érdeklődők élő mesterség-bemutatókon ismerkedhetnek meg a különböző hagyományos kézműves tevékenységekkel.

Október 16. a Kenyér Világnapja. Ez a nap ráirányítja a figyelmet legalapvetőbb ételünkre, a létfontosságú ásványi anyagokat tartalmazó kenyérre. „Szita, szita sűrű szita” címmel október 14-én a Macsi Nyugdíjas Klub tagjai bemutatják a kenyérsütés munkafolyamatait a DMK Kismacsi Közösségi Házában. Itt ismerkedhetnek meg a kovászkészítéssel, a dagasztással, a szakajtással és a kemencébe vetéssel.

Képzőművészet iránt érdeklődőket több kiállításra hívjuk októberben. Így például a Mű-Terem Galériába, ahol október 6-tól három balatonfüredi alkotóművész mutatkozik be; a Belvárosi Galériába, ahol a 110 évvel ezelőtt született Menyhárt József festőművész emlékkiállítását a hónap közepéig tekinthetik meg; a Józsai Közösségi Házba, Buka László - az élet alapkérdéseire választ kereső - kiállítására október 22-ig, majd ugyanitt október 25-től L. Ritók Nóra művésztanár tárlatára.