Mindenki, aki nézte a Szex és New York című sorozatot emlékszik arra a részre, amikor kiderült, hogy Charlotte vaginája "depressziós", ezért az orvos antidepresszánsokat ír fel neki. Na, de a vagina valóban lehet depressziós? Vagy ez csupán egy városi legenda?
Kiderült, hogy igen, a vagina valóban lehet "depressziós" - írja a Metro. A betegséget valójában vulvodyniának nevezik, amely az intim terület fájdalmát jelenti.

A portálnak Dr. Vanessa Mackay, a brit királyi szülészeti és nőgyógyászati kamara szóvívője elmondta, hogy ennek a betegségnek a pontos kialakulási oka egyelőre ismeretlen, azonban úgy vélik, hogy a vaginát körülvevő idegekhez köthető a probléma. "A vulvodynia hosszú távú probléma lehet, és bármely korosztályban kialakulhat" - tette hozzá. A nőgyógyász szerint a kellemetlen érzés figyelmeztetés nélkül jöhet, és akár hetekig vagy hónapokig is eltarthat. A szex és a maszturbáció a betegség miatt fájdalmat, emiatt sok nő egy idő után már nem is kívánja a szexet.

A vulvodyniát nagyon nehéz diagnosztizálni, amihez az is hozzájárul, hogy az orvosok egy része nem is tartja valódi betegségnek.

Sokféleképpen lehet kezelni a vulvodyniát, például speciális nyugtató kenőcsökkel, vagy antidepresszánsokkal. Utóbbi hatásosnak bizonyult az idegi alapú fájdalom kezelésben.


Forrá: Blikk.hu