A Magyar Hospice Alapítvány gyászfeldolgozó csoportot indít november közepétől azok számára, akik a közelmúltban veszítették el családtagjukat, hozzátartozójukat. Mindenszentek és a halottak napja nehéz időszak a gyászolók életében, de még a nem vallásos embereket is megviselheti.
A gyászra, halottaink elengedésére, a halál feldolgozására mindig léteztek rítusok. Ezek egyike a mai halottak napja is, amikor megtelnek a temetők a szeretteik sírjához zarándokolókkal.

Polcz Alaine, a tanatológia (a pszichológia halállal foglalkozó ága) legjelesebb magyar képviselője azt írja: a gyász a veszteség által kiváltott reakció. Életünk egyik legnehezebb érzelmi időszaka az, amikor elveszítünk valakit, aki számunkra fontos. Azonban ha a bennünket ért veszteség után nem gyászolunk, a veszteség nemcsak egész életutunkat, további sorsunkat, de több generáció sorsát is befolyásolhatja. Az elmúlás elfogadásának folyamatát sokban nehezíti a kultúránk, amelyben a halált tabuként kezeljük, tagadjuk, szinte egyáltalán nem hozzuk szóba. A gyász folyamatában rengeteget segíthet a környezet, a család, a barátok és a sorstársközösség is.

Erről beszélt a lapunknak Biró Eszter, a Magyar Hospice Alapítványnál dolgozó pszichológus is. Mint mondta, Mindenszentek és a halottak napja nehéz időszak a gyászolók életében. Éppen ezért a Magyar Hospice Alapítvány gyászfeldolgozó csoportot indít november közepétől azok számára, akik a közelmúltban veszítették el családtagjukat, hozzátartozójukat. A gyászcsoport segíthet a veszteséggel járó magány és fájdalom megélésében és enyhítésében, mivel lehetőséget ad az érzelmek, gondolatok kifejezésére és megosztására. A közösség támogatása és megtartó ereje képes biztonságot adni az élet legnehezebb időszakában és emlékeztet arra, hogy nem vagyunk egyedül.

A gyászcsoportot Gál Anita gyásztanácsadó, az alapítvány önkéntese és Tarjányi Edit szociális munkás vezeti. A csoport első találkozója november 14-én 17 órakor lesz az alapítvány központjában. A későbbiekben kétheti rendszerességgel, hétfő esténként, kétórás időtartamban ül össze a csoport, összesen 11 alkalommal.

Sokan azt gondolnák, hogy a gyászcsoportok inkább felerősítik a szomorúságot, de ez a tanácsadók szerint nem így van. A 6-8 fős csoportokat mentálhigiénés szakemberek – pszichológusok, pszichiáterek – vezetik, elsősorban az érzelmekről beszélgetnek a résztvevők, a hangsúly egymás támogatásán van.

A tapasztalatok szerint erős bizalom alakul ki a csoport tagjai között. A foglalkozásokon olyan feladatokat hajtanak végre, amelyek segítik a szerettük elvesztésének feldolgozását. A gyászoló sokszor nemcsak szenved, hanem erejét veszti, szinte megbénul, csökken az önbizalma is, ezért önerősítő gyakorlatokat is végeznek ezeken a foglalkozásokon. A gyászcsoportokban megpróbálják előhozni a tagokból azokat az emlékeket, amikor valami rendkívül nehéz volt az életükben, mégis sikerült megoldaniuk a problémát.