Egyre többen, egyre többször tesznek utalást baloldali politikusok arra, hogy nem demokratikus úton, választáson, hanem erőszakkal, „forradalommal” döntenék meg az Orbán-kormányt. Charles Gati ezt már 2012-ben is emlegette lehetőségként.
A magukat demokratikus ellenzékként aposztrofáló politikusok, illetve civilek az utóbbi időben többször felvetették annak a lehetőségét, hogy nem demokratikus úton is elképzelhetőnek tartják a kormányváltást. Jellemző, hogy ezt a forgatókönyvet éppen olyan alakulatok emlegetik, amelyek társadalmi támogatottság hiányában önállóan nagy eséllyel be sem kerülnének az Országgyűlésbe 2018-ban.

– Nem forradalomra van szükség ebben az országban, bár azt egy interjúban elmondtam, és azóta is sajnos el kell mondanom, hogy a szabadságkorlátozást, az ország Putyinnak való kiszolgálását, az orosz titkosszolgálatok egyre növekvő dezinformációs magyarországi befolyását, a Népszabadság eltörlését, a förtelmes szintet elérő korrupciót látva, egyre inkább az az érzésem, hogy ezt a kormányt nagyon nehéz lesz békés eszközökkel eltávolítani – jelentette ki korábban Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke az ATV-ben.

Október 23-án Vajda Zoltán, a civil tüntetések egyik fő szerevezője, az Új Magyar Köztársaság Egyesület ügyvivője a baloldali pártok közös rendezvényén beszélt arról, hogy „az 1956-os forradalom évfordulóján arra is kell legyen válaszunk, mi van, ha a rendszer nem választások útján fog megdőlni. Meg arra, hogy mi van, ha a demokrácia feltételeit és intézményeit egy választási győzelem után nem lehet jogállami eszközökkel helyreállítani”. – Csináljuk meg azt, amit eddig nem tudtunk! Kezdődjön meg a közös munka! Sikerülni fog megcsinálni! Választásokkal vagy másképpen, legkésőbb ötszáz nap múlva, Orbán alól felszabadítjuk szeretett hazánkat! – jelentette ki Vajda.

A Népszabadság felfüggesztése miatt tartott szintén közös ellenzéki tüntetésen az LMP társelnöke, Hadházy Ákos is arról beszélt, hogy 2018-ban évtizedekre dőlhet el Magyarország sorsa, és ha akkor nem sikerül a kormányváltás, azután már csak a forradalom jöhet. „Csak azzal két baj van: […] a magyar embereknek az a baj, hogy nem tudjuk hogy mikor fog elkövetkezni, a hatalomnak pedig az a baj, hogy nem tudja, hogy az a testi épségére mennyire lesz veszélyes. Tegyünk meg mindent azért, hogy ne is kelljen megtudniuk” – mondta Hadházy.

Emlékezetes, Charles Gati már 2012-ben arról beszélt a 168 Órának, hogy „igenis vannak lehetőségek arra, hogy a kormányt – ha lehet, demokratikus módon, ha nem lehet, másképpen – elmozdítsák”. A Hillary Clinton bizalmasaként emlegettet magyar származású professzor a Heti Válasznak később öt pontban vázolta fel, hogy szerinte miként dönthető meg az Orbán-kormány. Az ötödik a polgárháború volt. „Ez akkor következhet be, ha a kormány nemcsak kaotikus gazdasági lépeseivel veszíti el a nép többségének bizalmat, de a választók rájönnek, hogy a szuverenitásról ismételt politikai szónoklatok tartalma a XXI. században üres fogás. Isten őrizz, hogy a helyzet idáig fajuljon, de ennek lehetőségét sem zárom ki, ha folytatódik a nyugati javaslatok, kritikák dacos, irracionális elutasítása” – fejtegette Charles Gati.