Felakasztják azt a pakisztáni férfit, akinél paranoid skizofréniát állapítottak meg az orvosok nem sokkal 2008-as gyilkossága után. A férfi megmenekülne, ha őrültnek nyilvánítanák, de a pakisztáni kormány szerint a skizofrénia nem súlyos betegség.
A pakisztáni belügyminisztérium megerősítette, hogy jövő hét kedden kivégzik a paranoid skizofréniában szenvedő Imdad Alit, akit már szeptemberben is megpróbáltak fellógatni – írja az Independent.

“A skizofrénia nem mentális probléma”

Az ötven éves férfit 2008-ban ítélték halálra egy vallási vezető meggyilkolásáért, azóta börtönbüntetését tölti. Már szeptemberben is megpróbálták kivégezni, de ügyvédje megtámadta a halálos ítélet végrehajtását. Arra hivatkozott, hogy a férfi őrült, súlyos mentális problémákkal küszködik.

Mivel a pakisztáni kormány nem gondolja úgy, hogy a skizofrénia komoly mentális probléma, így a vádlott csak az emberjogi csoportok segítségére számíthat. A férfi megmentéséért petíciót is indítottak az országban, eddig körülbelül húszezren írták alá a kegyelmet követelő dokumentumot. Az emberjogi csoportok szerint a halálbüntetés végrehajtása visszafordíthatatlan hiba lenne.

A skizofrénia (hasadásos elmezavar) leggyakoribb megnyilvánulási formái a hallási és látási hallucinációk, paranoid téveszmék. Leggyakrabban serdülő vagy fiatal felnőttkorban alakul ki a betegség, a tünetei hirtelen vagy fokozatosan jelentkezhetnek. A kór a népesség 1 százalékát érinti, ám amennyiben az első fokú rokonság körében van skizofréniás, a betegség kialakulásának valószínűsége más családtagoknál eléri a 10 százalékot.

A genetikai és környezeti okokra egyaránt visszavezethető betegségnek jelenleg nincs gyógyszere.