Megváltozhatnak az uniós erőviszonyok a magyarországi kvótareferendum eredményének tükrében – mutatott rá a Politico elemzője, aki úgy tartja, hogy Orbán a referendumok korában egy olyan sikert tudott elkönyvelni, melyre egyetlen európai vezető sem volt képes: a túlélés helyett a saját javára használta fel a népszavazás eredményét
Bár Brüsszel szeretné idegengyűlölő számkivetettként beállítani Orbán Viktort, de a harcias magyar miniszterelnöknek sikerült az, ami az uniós vezetőknek nem: saját országa mögötte áll – írja a Politico legújabb cikkében, melyben a vasárnapi kvótareferendum hosszútávú külpolitikai következményeit taglalják.

Megváltozhatnak az uniós erőviszonyok

A lap kiemeli, hogy a magyar állampolgárok a migránsok betelepítésének elutasításával Európának üzentek – sőt, kiáltottak: 98 százalékuk nemmel voksolt az EU kvótarendszere ellen. A népszavazást rendhagyó módon próbálták meg ellehetetleníteni az európai vezetők, többen visszatáncoltak az eredeti kvótamegállapodásból. Ilyen körülmények között valóban megfogyatkozott a kvótareferendum politikai mozgatórugója, de az eredmények mégis éles üzenetet hordoztak magukban.

A vasárnapi népszavazás Orbán magyarországi befolyását mutatta meg, melynek köszönhetően a miniszterelnök könnyedén megbolygathatja az uniós erőviszonyokat, és egy súlycsoportba kerülhet Németországgal, Franciaországgal és Nagy-Britanniával a migránskérdés uniós megvitatásában.

“Az erős otthoni támogatás felerősítheti Orbán hangját az unióban is” – mondta Mujtaba Rahman is, az Eurasia Group ügyvezetője.

Az elsöprő sikert kissé beárnyékolja, hogy a szavazatok nem bizonyultak elegendőnek ahhoz, hogy érvényes legyen a referendum, de a cikk írója szerint Orbán kritikusai nem használhatják fel az érvénytelenséget Orbán és a Fidesz bevándorlási politikája ellen, hiszen a 3,58 milliós részvétel már magában lenyűgöző eredmény.

“A népszavazás a bizalmatlanság helyett Orbán európai befolyását növeli, és emiatt a migrációs kérdéseken kívül olyan uniós szerződéseknél érhet el eredményeket, melyekre eddig nem számíthatott egy olyan 10 millió lakosú kis ország, mint Magyarország”.

Magyarország megtörte az Uniót! Váratlan fordulat migránsügyben!

Drasztikus lépésre készül az ING, sokakat érinthet

Vita van a terroristák budapesti tartózkodásáról

Lebukott egy ukrán kém Moszkvában! Nem lennénk a helyébe

Újabb nyom! A Teréz körúti robbantó távirányítójából csak pár százat adtak el