A vasárnapi kvótanépszavazás elérte a célját, Magyarország döntött – értékelt Orbán Viktor napirend előtt. “A cél az volt, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, tisztázzuk, mit akarnak a magyarok a tömeges migráció ügyében” – mondta a kormányfő, jelezve, hogy 3 282 723 ember ezt elutasította.

Úgy fogalmazott, mostantól nem a kormány és nem is a parlamenti képviselők akaratát, hanem mintegy 3,3 millió magyar emberét képviselik Brüsszelben. Összehasonlításul felidézte: amikor Magyarország az európai uniós csatlakozásról döntött, akkor 3 millió 50 ezer ember szavazata elég volt a belépéshez, most pedig mintegy 3,3 millió ember mondott nemet.

Vasárnap a magyarok történelmet írtak, a nemek elsöprő győzelmével Magyarország nyert – jelentette ki a miniszterelnök.

Vesztes politikusnak nevezte és lemondásra szólította fel a Jobbik elnöke Orbán Viktor miniszterelnököt. Vona Gábor szerint Brüsszel a kormányfő – kvótareferendummal kapcsolatos – felelőtlenségét és hibáját kíméletlenül ki fogja használni Magyarországgal szemben.
Az ellenzéki politikus felidézte, a Jobbik tavasszal javaslatot tett az alaptörvény módosítására. Nem szégyelli magát a miniszterelnök, hogy fél év és 15 milliárd forint “eltékozlása”, egy sikertelen népszavazás után előáll ugyanezzel a javaslattal? – kérdezte.

Hangsúlyozta, a Jobbik kezdetektől fogva elutasítja a migrációt és a kvótát. “És én pontosan ezért haragszom önre és követelem a lemondását, mert ön ebben a számunkra nagyon súlyos kérdésben Magyarországot belelavírozta egy veszélyes és kudarcos helyzetbe, és ezt a csatát elveszítette” – fogalmazott.

Hozzátette: Orbán Viktor hazárdjátékot játszott Magyarországgal, nem tudott parancsolni a belpolitikai egójának. A jobbikos politikus azt mondta: vasárnap este óta “miniszterelnök úr, ön egy vesztes politikus. A kvóta ügyében elveszítette ezt a küzdelmet”.

Vona Gábor szerint Orbán Viktor hitelessége, tekintélye, ereje az európai szintéren végletesen megcsappant, nem fogják komolyan venni a brüsszeli bürokraták a kvóta elleni harcban. Ne legyenek illúziói, és ne is ringasson illúzióba senkit! – szólított fel. Az ellenzéki politikus azt firtatta, felfogta-e egyáltalán a miniszterelnök, mit tett, hogy mekkora kárt okozott saját hazájának felelőtlenségével.

“Jelen pillanatban, a népszavazás után Magyarország pozíciója a kvóták elleni harcban rosszabb, mint a népszavazás előtt volt” – jelentette ki. Megjegyezte: Orbán Viktor “aduászt” adott Brüsszel kezébe, Brüsszelt nem fogja érdekelni Habony Árpád kommunikációs javaslata, csak az fogja érdekelni, hogy a miniszterelnök érvénytelen népszavazásba vitte bele az országot.

A Jobbik vezetője közölte, miközben a társadalom 80-90 százaléka elutasítja a kvótát, alig negyven százalék jelent meg a népszavazáson. A kvótákat elutasító emberek több mint a fele otthonmaradt, ezzel Orbán Viktornak üzentek – közölte. Az üzenték: elég volt a durva, erőszakos kampányból, a közpénzek pazarlásából. Félnek a migrációtól, a terrorizmustól, de a miniszterelnök túlhatalmától még jobban félnek – értékelt Vona Gábor.

Orbán Viktor válaszában a Jobbikról szólva hazafiatlannak, inkorrektnek és nem becsületes magatartásnak ítélte, hogy a párt és annak vezetője “jól hallhatóan Brüsszelnek szurkol” egy olyan ügyben, ami az országa számára létkérdés. Hozzátette ugyanakkor: ennek oka tudható, hiszen a Jobbik volt az első párt, amely bejelentette, hogy megvásárolták, az elnöke mondta, hogy “ő adott lelket a pártjának és ő is vette el, vagyis ő is adta el” – fogalmazott a kormányfő. A Jobbik szerinte pénzügyi, gazdasági érdeket szolgál, és az ő lemondását is azért követelik, hogy ezen érdekeknek utat nyithassanak. “Megvett emberek, fogott párt” – mondta.

Emlékeztetett arra is: a Jobbik vezetője mondta egykor, hogy “az iszlám az emberiség utolsó reménye”. Akkor ki beszél itt össze-vissza? – tette fel a kérdést, arra kérve az ellenzéki párt képviselőit: hagyják abba az amatőr és dilettáns tempót, választóik ugyanis nem azért küldték őket ide, “hogy a konditerem és a fodrászat között félúton szájhősködjenek a kamerába”.


Olyan komoly változást eredményez a népszavazás, amire senki nem számított!

Magyarország megtörte az Uniót! Váratlan fordulat migránsügyben!

Drasztikus lépésre készül az ING, sokakat érinthet

Vita van a terroristák budapesti tartózkodásáról

Lebukott egy ukrán kém Moszkvában! Nem lennénk a helyébe