Az unió pénzügyi támogatást nyújt, cserébe a menekültáradat visszafogásáért.
Az Európai Unió megállapodást kötött Afganisztánnal arról, hogy az ázsiai ország pénzügyi támogatás fejében vállalja, hogy az EU-val közösen megakadályozza az illegális migrációt, és visszafogadja nemzetközi védelemre nem jogosult állampolgárait. A részletek kidolgozása a Brüsszelben kedden és szerdán ülésező uniós külügyminiszterek feladata lesz, a nemzetközi normák figyelembe vételével.

Az Európai Tanács kedden és szerdán EU-Afganisztán konferenciát tart, amelyen részt vesz John Kerry amerikai külügyminiszter, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Asraf Gáni afgán elnök és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. A konferencia témája a menekültválság megoldása mellett a háború sújtotta ország békéjének megteremtése és megőrzése, a gazdasági és infrastrukturális fejlesztések, valamint az állami reformtörekvések uniós támogatása lesz.

Az EU illetékes szóvivője közölte: a megállapodás teljesítéséhez Kabul mellett építenek egy repülőteret, amely az elutasított menedékkérőket visszaszállító gépeket fogadja. Afganisztán vállalja, hogy az első hat hónapban ötven repülőgépet fogad.

A szíriaiak után Afganisztánból érkeznek a legtöbben Európába.

Drasztikus lépésre készül az ING, sokakat érinthet

Vita van a terroristák budapesti tartózkodásáról

Lebukott egy ukrán kém Moszkvában! Nem lennénk a helyébe

Újabb nyom! A Teréz körúti robbantó távirányítójából csak pár százat adtak el

Nemzetközi jogász: Magyarország megtámadhatja az EU alapítószerződését


forrás: MTI