A menekültügyi népszavazás elsősorban Orbán Viktor népszerűségének növelését célozza, a referendumnak ugyanis nincs jogi kötelező ereje – írja legújabb számában a The Economist.
A brit hetilap szerint a népszavazás másik célja az, hogy Magyarország megkérdőjelezze Brüsszel és a menekültek szétosztását leginkább szorgalmazó Angela Merkel német kancellár tekintélyét és vezető szerepét.

„Orbán egy olyan EU-t szeretne, amely gyakorlatilag szuverén országok szabadkereskedelmi övezeteként működne, s amely nem foglalkozna olyan ügyekkel, mint a migráció, vagy az emberi jogok. „A cseh és a szlovák kormány szimpátiáját élvezve Orbán úgy gondolja, hogy végül az ő Európa képe fog megvalósulni” – írja a lap.

Az Economist szerint a kormány félrevezetően megfogalmazott, félelemkeltő plakátokkal szórta tele az országot, s részben ennek tudható be, hogy az előrejelzések a „nemek” diadalát jósolják.

„Budapestet és a nagyobb városokat leszámítva Magyarország konzervatív és befelé forduló ország, ahol az emberek jelentős része nem beszél idegen nyelveket, és nem sok tapasztalatul van a más bőrszínűekkel, illetve vallásúakkal való együttélésben.  A kérdés csak az, hogy meg lesz-e az érvényességhez szükséges részvételi arány. Ha nem, akkor az Orbán és a Fidesz kudarca lesz – véli a The Economist.