Ahogy az várható volt, nem sikerült feszültség mentesen lehozni a ma délutánra szervezett Kossuth téri megmozdulásokat. Gyurcsányéknak a nagy parlamentölelgetés közben maradt idejük cukkolni a tőlük harminc méterre tüntető radikálisokat, akik persze készséggel álltak le balhézni.
Ritkán megfigyelhető társaság verődött össze ma délután a parlament előtt, miközben a Demokratikus Koalíció (DK) az Országház köré szervezett élőláncot, ezzel egy időben a radikális Betyársereg is megjelent a Kossuth téren. Előbbiek a holnapi népszavazás kapcsán buzdítottak bojkottra, utóbbiak meg éppen az otthonmaradó “hazaárulók” ellen tiltakoztak. Egyik téma sem tűnt túl népszerűnek, Gyurcsányék úgy kétezren lehettek, a Romantikus Erőszak koncerttel feltúrbózott betyároskodás pedig még ennél is kevesebbeket (durván 500 embert) vonzott.

Azt eleve lehetett tudni, hogy a két tábor nem eszik egymás tenyeréből, éppen ezért is tűnt rizikósnak a rendőrség döntése, hogy engedi, hogy a két rendezvény párhuzamosan menjen ugyanazon a helyszínen. Nos, a 16 órai kezdés első perceiben kiderült: a DK és a radikálisok kiegyezésére még biztosan várni kell, a balos szervezők ugyanis a Betyársereg színpada felé fordított hangszórókkal üdvözölték a szélsőségeseket, amelyekből hol a magyar Himnusz, hol a Szózat dübörgött maximális hangerővel. A csendesre ígért élőlánc így aztán pillanatok alatt ezer decibelesre nőtte ki magát.
A saccra 30 méterrel odébb – a rendőrség egy körbekerített és őrzött folyosóval választotta el Gyurcsányékat Tyirityán Zsoltéktól – gyülekező kopaszok persze rögtön begőzöltek a provokációtól, a színpadon felszólaló Nyikos Márton egyenesen bitófával fenyegette meg a DK-s, jellemzően nyugdíjasokból álló oldalt, Gonda László (a 2006-os események egyik arca) pedig egyszerűen “ledebilezte” a Gyurcsány fanokat mondván, hogy a nemzet hitvallását gyalázzák meg. Szerinte a DK ezzel törvényt sértett, ezért feljelentést fog tenni. A szónokok addig-addig kurblizták az ügyet – az ügyeletes dalnok, Alex Fender például egy “k.rva nehéz énekelni a Himnusszal átellenben” kiszólással le is vonult a dobogóról –, hogy az amúgy sem békés közönségből egyre többen követelték, hogy “menjenek át rendet tenni odaát”.
Ez végül meg is történt, talán nem véletlenül pont akkor, amikor maga Gyurcsány Ferenc is feltűnt a színen. Történt, hogy a soha nem zavarba jövő exminiszterelnök és felesége, Dobrev Klára kitalálta, hogy a nagy nehezen összetákolt DK-s parlamenti élőlánc minden egyes tagjával kezet ráznak. A Duna felőli oldalon még nem is volt gond, csakhogy amint felért a térre, az addigra már a Romantikus Erőszakra headbang-elő hazafiak egyből kiszúrták. Néhányan átverekedték magukat a Gyurcsány házaspárig, majd némi zsidózás, hazaárulózás, patkányozás meg férgezés után a megilletődött DK-s mag is magára talált, és ügyesen “nácik” skandálásba kezdett. Volt olyan, aki ennyivel nem érte be: egy kékbe öltözött néni például hangos “cigányok-cigányok” jelzővel fogadta a kissé értetlenkedő betyárokat, egy másik szépkorú már pirosban pedig méretes köpést eresztett meg feléjük. Talált is.

Ekkor léptek közbe a rendőrök, akik kiterelték a rendbontókat a tömegből. Ennek, illetve talán annak is köszönhetően, hogy közben a Romantikus Erőszak rágyújtott a láthatóan széles népszerűségnek örvendő “igenis van cigánybűnözés” kezdetű számára, az ordibálók gyorsan elpárologtak. A végén egyedül Gonda László, a maga ácsolta transzparense és egy DK-s ellendrukker maradt szájkaratézni, de mikorra a magyar államiság jogfolytonosságának problematikájához értek, már a rendőrök is elunták a dolgot és leléptek.
Ennél is nagyobbat szívtak viszont azok a szimpatizánsok, akik az Országház Balassi Bálint utca felőli részén vártak órákig Gyurcsány parolázására, odáig ugyanis a DK elnöke nem merészkedett el. Érzékelve a paprikás hangulatot ő inkább befejezettnek nyilvánította az akciót, majd szintén távozott.