Még nem is nyert, de az amerikai elnökválasztás hivatalos republikánus jelöltjéről már több tucat könyvet adtak ki Japánban.
Bár jelenleg Hillary Clinton több mint 10 százalékkal vezet Donald Trump előtt egyes közvélemény-kutatások szerint, Japánban a biztonság kedvéért már felkészültek egy lehetséges Trump-adminisztrációra.

A könyveknek kapós címeket adtak, a legérdekesebbek között szerepel “Amerika összeomlása: A világ megőrül, ha Trump lesz az elnök” és a “Trump-láz: az amerikai intellektualizmus vége”, és egy pletykalap stílusú írás is, ami “Az amerikai elnökválasztás speciális, élő változata” címet kapta. A könyv borítóján Trump Jokernek öltözve egy kismadarat sérteget egy nemzetközileg elfogadott jelzéssel – írja a Washington Post.

Japán és az amerikaiak

Japánban nem követték figyelemmel az korábbi évtized amerikai elnökválasztási kampányait. Donald Trump felbukkanásával azonban ők is a képernyőre ragadtak,hiszen a milliárdos gazdaságpolitikai ötleteinek egyike nem más, mint az amerikai-japán gazdasági folyamatok megfordítása. Trump szerint Amerika fölöslegesen pazarol dollár milliárdokat japán termékekre, mikor az amerikaiak fantasztikus szolgáltatásait épphogy nekik kellene igénybe venniük.

A japánok nem szívták mellre Trump kritikáit, inkább “gazdasági tőkét” kovácsoltak belőle. Összesen 48 könyvet sikerült piacra dobniuk Trump retorikájának köszönhetően 2016-ban.

Amerika összeomlása részletesen

Az “Amerika összeomlása” című könyvben egy japán származású, amerikai egyetemen végzett író próbálja elmagyarázni, mitől ilyen népszerű Trump. “El akarom magyarázni a japánoknak, hogy mi folyik most az Egyesült Államokban. Még akkor is, ha nem akarnak tudni róla. Ha most hibát követünk el, annak a szövetségünk látja majd a kárát” – nyilatkozott könyvéről a szerző, Kumi Yokoe.

Japánban évtizedek óta a jobboldal uralja a politikát. Az utolsó 61 évben a konzervatív Liberális Demokrácia Pártja volt hatalmon, a tokiói elit szimbiózisban él a republikánus bázissal, akik  lelkes támogatói a nemzetközi katonai szövetségeknek.

Yokoe még márciusban írta könyvét, de már lelkesen készül a második kötet megkezdésére. Szerinte Trump egója miatt bonyolódhatnak az amerikai-japán kapcsolatok, hiszen a milliárdos nem bírja elviselni, ha egy erősebb féllel találkozik. Az írónő azt is lehetségesnek tartja, hogy egy Trump-adminisztráció esetén rákényszeríthetik Japánt az Iszlám Állam elleni hadviselés aktív támogatására.

Simicskó István: 1956 örök érvényű üzenete a bátorság és a hazaszeretet üzenete

Sajtószabadság – ahogy odaát elképzelik

11 ukrán tengerészt vádolnak terroristák támogatásával

Kiskorúakkal öletné az európaiakat az Iszlám Állam

Az ENSZ nem szól bele az országok belügyeibe, csak mégis