Három éven belül képessé válhatnak arra, hogy kibertámadásokat hajtsanak végre Ausztrália ellen, noha eddig nem jelentettek nagy fenyegetést - állapítja meg az ausztrál kiberbiztonsági hivatal egy szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében.
Bár szélsőséges csoportok propagandacéljaikra jól ki tudják használni az internetet, eddig csak olyan, az internethez kapcsolódó szolgáltatókat tudtak sikeresen támadni, amelyeket gyengén védtek. Viszont vannak arra utaló jelek, hogy tudásuk tökéletesedik, ezért veszélyesekké válhatnak. “Mindazonáltal két-három évig még valószínűtlen, hogy terroristák be tudjanak törni valamelyik szigorúan védett hálózatba, és jelentős kárt tudjanak okozni abban” – olvasható a jelentésben.

Ausztrália számára jelenleg a legnagyobb fenyegetést egyes külföldi államok jelentik. Egy meg nem nevezett ország hírszerzése tavaly betört az ausztrál meteorológiai intézet hálózatába, és rosszindulatú szoftverrel onnan tett kárt a hálózathoz kapcsolódó kormányzati – például védelmi minisztériumi – rendszerekben – idézte fel a kiberbiztonsági hivatal.

A helyi média értesülése szerint a meg nem nevezett ország Kína volt.

A kiberbiztonsági hivatalnak a júniust megelőző másfél évben több mint ezer súlyos incidensnél kellett beavatkoznia.

Augusztusban kibertámadás miatt elérhetetlenné vált a népszámláláshoz szükséges adatok rögzítésére kialakított online felület, de a statisztikai hivatal vezető statisztikusa közölte: a szerintük külföldről végrehajtott támadás során a már beküldött 2,3 millió űrlap adatai nem kerültek illetéktelenek birtokába.