Míg Harrison Ford nem tud egy jót biciklizni a Szentendrei-szigeten úgy, hogy boldog-boldogtalan ne fotózkodna vele, a világ – ha hihetünk a Wikipédiának – legnagyobb filmsztárja, Sharukh Khan Budapesten forgat, és a kutya nem törődik vele.
Sharukh Khan, az indiai álomgyár, Bollywood ötven éves fenegyereke, akit 2008-ban a Newsweek a világ 50 legbefolyásosabb embere közé választott, a The Ring című filmjének egyes jeleneteit forgatja a budai Várban. Partnere egy másik bollywoodi sztár, Anushka Sharma. Sharukh Khan a Prága, Amszterdam és Lisszabon után Budapesten forgatott történetben egy idegenvezetőt alakít, Anushka pedig egy Gujaratból származó nőt, akik a bollywoodi masala-filmek forgatókönyve szerint kiszámítható módon egymásba szeretnek.

Bollywood természetesen Mumbaiban székel, és annyit kell tudni róla, hogy az itt készülő filmek rajongótábora vetekszik a hollywoodival. Bollywood emblematikus terméke a masala filmek sokasága: a masala filmek az indiai fűszerkeverékről kapták a nevüket, mert sajátos elegyét adják a melodrámának, a komédiának és a romantikának. A monumentális, zenés-táncos bollywoodi alkotások az ázsiai kontinensen „a nép ópiumának” számítanak: igazi, varázslatos, ám nem kevéssé didaktus keleti mesék, amelyekben minden szép és jó, és helyre kerül a világ minden igazságtalansága. Sharukh Khan népszerűségét éppen az ázsiai kontinens nagy lélekszáma alapozta meg, de a masala-filmek hódítanak már az amerikai kontinensen, sőt Európában is. Aki még nem látott bollywoodi filmet, az képzeljen el egy három órás színes szélesvásznú romantikus mozit, amibe annyi érzelmet zsúfoltak, hogy amellett a hollywoodi mesék olyan szikárnak és érzelemmentesnek tűnnek, mint egy dán dogmafilm.

Sharukh Khan tehát a legkedveltebb indiai színész, meg persze a legjobban kereső is: jövedelmét évi 33 millió dollárra becsülik, és ezzel állítólag a világ nyolcadik legjobban kereső színészeként tartják számon.

Különös, hogy míg a masala-filmek Európa-szerte hódítanak – a műfajnak Németországban, Ausztriában és Csehországban népes rajongótábora van – a színész zavartalanul forgathat a budai várban, a biztonsági őröknek csak a véletlenül arra tévedő indiai turistákkal kell közelharcot vívniuk, akik le akarják rohanni a stábot. A múlt héten egyébként a Puskin moziban vetítettek bollywoodi filmeket az indiai filmhét keretében, Sharukh Khan főszereplésével is többek között. A három órás, egy szünettel vetített Veer és Zarára tömegek voltak kíváncsiak, habár nem aratott osztatlan sikert: az egyes széksorokból felhangzó jóízű nevetés azt jelezte, hogy a magyar közönség nincs hozzászokva ennyi túlcsorduló érzelemhez: férfisíráshoz búzatáblában, esőben.