Hamarosan kiderülhet, igazak-e a hírek az Alföldi úti, I. Számú Befoga­dóotthonról, ahol feltételezhetően gyermekeket zaklattak. Czibere Károly államtitkár szerint, ha ez bebizonyosodik, „nem maradnak el a jogi és személyi konzekvenciák”.
Két héten belül lehet eredménye annak a vizsgálatnak, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma indított miután sajtóhírek jelentek meg arról, hogy egy budapesti gyermekotthonban kiskorúakat zaklathattak – mondta tegnap Czibere Károly szociá­lis ügyekért felelős államtitkár, majd közölte, „rendkívüli célvizsgálatot” indított, több hatóságtól és kormányhivataltól kért adatokat. Jelezte, tájékoztatást kért a fenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságtól, hogy ott folytattak-e már belső vizsgálatot. 

Ezenfelül a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál is érdeklődtek, hogy érkezett-e hozzájuk feljelentés az ügyben, illetve ugyanilyen kérdéssel fordultak az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ vezetőjéhez is, vagyis, hogy érkezett-e hozzájuk jelzés gyermekjogi képviselőktől az elmúlt hetekben.

Czibere Károly kiemelte, ha a megjelentek töredéke is bebizonyosodik, akkor „a jogi és személyi konzekvenciák nem fognak elmaradni”. Hozzáfűzte, a szóban forgó intézmény, az Alföldi utcai, I. Számú Befogadóotthonban végzett szakmai munkát a korábbi ellenőrzések nem kifogásolták. 

Kiskorú veszélyeztetésének gyanúja miatt nyomoznak ismeretlen tettes ellen egy fővárosi, VIII. kerületi intézetnél – közölte pénteken a Budapesti Rendőr-főkapitányság a Police.hu oldalon.