Az egész társadalom közös ügye, hogy a munkaerőpiaci igényekhez igazodó, hosszú távon is fenntartható felsőoktatás jöjjön létre – mondta Palkovics László oktatási államtitkár, aki szerint az eddigi reformokkal jó irányba haladnak.
A kormány célja, hogy az Állatorvos-tudományi Egyetemhez hasonló, kiváló elhelyezkedési lehetőségeket biztosító, a saját területükön világszínvonalú felsőoktatási intézményeket hozzon létre Magyarországon – hangoztatta az oktatási államtitkár az egyetem tanévnyitó ünnepségén. Palkovics László kiemelte, az egész társadalom közös ügye, hogy biztos alapokon álló, a munkaerőpaci igényekhez igazodó, hosszú távon is fenntartható, folyamatosan fejlődő felsőoktatás jöjjön létre. Az idén nyáron ismét önállóvá vált Állatorvostudományi Egyetemről azt mondta, „iskolapéldája” a kimagasló színvonalnak és a versenyképes oktatásnak, annak, hogyan lehet egyszerre a hagyományokat követni és a világ legjobb iskoláival versenyezni.

A felsőoktatási reformokkal kapcsolatban az államtitkár kijelentette, jó irányba haladnak, ezt bizonyítja, hogy a felsőoktatási intézmények adóssága megszűnt, a kancellária-rendszer bevezetésével lehetővé vált, hogy az intézmények is ki tudják gazdálkodni a felújításokhoz szükséges összeget.

Sótonyi Péter, az egyetem rektora úgy fogalmazott, Európa egyik legrégebbi állatorvosi képzést adó intézetének 230. tanévnyitója a múlt és a jelen generációinak közös ünnepe, mert egyszerre köszöntik ezen a napon az új hallgatókat és a jubiláló diplomásokat. L. Simon László országgyűlési képviselő (Fidesz) és Maruzsa Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke az egyetem díszpolgári címét vehette át. A tanévnyitó után négy új előadótermet avattak fel.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem ünnepi tanévnyitó szenátusi ülésén Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter azt hangsúlyozta, hogy Magyarország az innovációra szeretné építeni jövőjét. Szerinte tudatosítani kell a hallgatókban, az egész világ az otthonuk, de ez az ország a hazájuk. Mezey Barna, az ELTE rektora közölte, az egyetemnek az idén 27 843 aktív hallgatója van, reményei szerint ez a szám tovább nő majd, s az intézmény európai egyetemként kiélezett nemzetközi verseny szereplője. A rektori megbízása utolsó évét töltő intézményvezető úgy összegzett: az elmúlt tíz évben nem volt könnyű a felsőoktatás élete, a gazdasági válság hatásai csökkentették az egyetem lehetőségeit, a pályázati rendszer megnyirbálása szintén leszűkítette azokat, az utóbbi két évben azonban stabilizációs folyamatok indultak el. Mezey Barna szólt a felsőoktatási stratégiáról, a doktori képzés átalakításáról és a doktori ösztöndíjak emeléséről is, elmondta a strukturális alapok újra megnyíltak az egyetem előtt, amely már pályázatot is nyújtott be. Megerősítette, előre haladott tárgyalások folynak arról, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetem több kara és a Savaria Egyetemi Központ csatlakozzon az ELTE-hez.