„Motiválja a diákokat is a szép tanulókörnyezet”
Az iskolaépületek karbantartási, korszerűsítési munkálatai mellett új asztalok, székek, táblák, öltözőszekrények beszerzésére is volt keret a szünidőben.

Új iskolabútorokra országosan nyolcszázhetvenmillió forintot fordított a nyáron a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. A nyári viharkárok elhárítására száznegyvenhétmilliót költöttek, karbantartásokra, felújításokra és egyéb, tanévkezdéshez szükséges feladatokra, beszerzésekre kétmilliárdos keretet biztosított a Klik. Kétszázöt intézményben vécé- és mosdófelújítás, százhuszonkettőben tetőjavítás, kétszázhárom iskolában pedig fűtéssel kapcsolatos karbantartás és korszerűsítés – kazáncsere, gázkészülékek cseréje – zajlott. A lapunknak adott tájékoztatásban a Klik leszögezte, minden, az iskolakezdéshez szükséges és megalapozott javítást, beszerzést álltak.

A Debreceni Tankerületben például a 2016/2017-es tanévre való előkészületek jegyében iskolabútorok és szakmai eszközök beszerzésére, karbantartásra és felújításra a szünidő alatt 83,5 millió forint állt rendelkezésre – tudtuk meg Pappné Gyulai Katalin tankerületi igazgatótól. Így zavartalanul kezdődhetett a tanév a negyvenhét intézmény 17 769 diákja számára. Öt intézmény 18,5 millió forint értékben kapott új iskolabútorokat ebben a tankerületben – asztalokat, székeket, táblákat vagy éppen öltözőszekrényeket. Tizenöt iskolában folytak karbantartási, felújítási munkák 52,1 milliós összköltséggel, ebből a három legnagyobb beruházás a Hajdú-Bihar Megyei Általános Iskola és Kollégium villamosenergetikai fejlesztése, a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola táncterem-felújítása és a Derecskei I. Rákóczi György Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tetőszigetelése volt. További tizenöt intézményben többek között tisztasági festésre, mázolásra és villanyszerelési munkákra került sor.

A még önkormányzati működtetésű iskolákban is hasonló színvonalon zajlottak felújítások – folytatta Pappné Gyulai Katalin. Ahhoz, hogy az intézmények a pedagógiai programjukban meghatározott feladatukat el tudják látni, szakmai anyagra és eszközökre további 12,9 milliót fordíthattak, ennek felhasználásáról a vezetők hoztak döntést. Hangsúlyozta, példás az együttműködés Debrecennel, így arra számítanak, hogy az intézmények átadási-átvételi folyamata is zökkenőmentes lesz. A januártól tankerületi működtetésbe kerülő intézményekkel járó pluszköltségeket nem tudta megbecsülni, hiszen a műszaki állapotfelmérése ezután következik, ám szerinte súlyos problémákra nem kell készülniük, mivel az önkormányzat oda­figyelt az iskolák állagmegóvására.

Magyar Hírlap