Brüsszel tart a referendumtól és megpróbálja ellehetetleníteni azt – mondta Dömötör Csaba
A választópolgárok több mint fele el fog menni a kötelező betelepítési kvótával kapcsolatos népszavazásra, és többségében nemmel fognak szavazni – mondta a Századvég kutatási igazgatója az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában. Közben közölte az NVI, hogy megérkeztek az októberi népszavazásra az első levélszavazatok.

Orbán Balázs közölte, a Századvég legfrissebb felmérése szerint a baloldali pártok által hangoztatott népszavazási bojkottot a megkérdezettek döntő többsége elutasítja. A megkérdezettek 81 százaléka nem ért egyet a bojkottal, és még a baloldalhoz tartozók között is 51 százalék azok aránya, akik szerint nem szerencsés ez a stratégia – mondta a kutatási igazgató.

Megjegyezte, az európai politikusok többsége is érzékeli és egyetért azzal, hogy ha ilyen nagy tömegben és intenzitással áramlanak be emberek Európába, az politikai feszültséget fog okozni, és ez az ő támogatottságukat is csökkentheti. Azonban továbbra nincs egyetértés abban, hogy Európa jövőjét pontosan milyen bevándorláspolitikára kell építeni.

Dömötör Csaba: Brüsszel tart a népszavazástól és megpróbálja ellehetetleníteni azt

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint Brüsszel tart az október 2-i népszavazástól és mindent megtesz annak érdekében, hogy ellehetetlenítse a referendumot; "ravaszkodnak" és folyamatosan nyomást gyakorolnak.

Dömötör Csaba csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: különösen megdöbbentőek azok a brüsszeli nyilatkozatok, amelyek a népszavazás intézményét támadják. Mint mondta, a népszavazás a demokrácia egyik alapvető intézménye, "ezért arra kérünk minden uniós vezetőt, hogy ne akarja megvédeni Európát az állampolgároktól, végre vegye figyelembe az aggodalmaikat". 

Szerinte a népszavazás Európát is erősítheti. Mint mondta, "olyan Európát szeretnénk", amely képes megvédeni a közösségeit, a kultúráját és képes fenntartani a biztonságot az állampolgárok számára. 

Brüsszel már meghozta döntését a kvótacsomagról, ha rajtuk múlna, lenne kötelező elosztási eljárás a tagországok között és lenne pénzbüntetés is, ha ebben valaki nem akar részt venni, továbbá a családegyesítéseket is megkönnyítenék. Hozzátette: most a tagállamokon a sor, amelyek megakadályozhatják ezeknek a döntéseknek az életbe lépését.

Az államtitkár az Európai Bizottság elnökének szerdai évértékelőjéből kiemelte, Jean-Claude Juncker arra kérte a szlovák elnökséget: sürgesse a tagállamokat annak érdekében, hogy a bevándorlók szétosztását tekintve több szolidaritást vállaljanak. Emlékeztetett arra is, hogy a bizottság elnöke korábban azt is kijelentette: olyan állandó mechanizmust akarnak felállítani a bevándorlók szétosztására, amely automatikusan elindul sürgős esetekben. Dömötör Csaba szerint ebből is jól látszik, hogy Brüsszel tovább erőlteti a kvótacsomagot. 

Kiemelt magyar érdek, hogy Brüsszel minden elemét visszavonja a kvótacsomagnak. Ezt azonban a parlamenti államtitkár szerint csak akkor fogja Brüsszel megtenni, ha sokan vesznek részt a népszavazáson. 

A nyilatkozatok mellett Dömötör Csaba szerint más eszközöket is bevet Brüsszel a nyomásgyakorláshoz, ilyen például a pénzbüntetés kilátásba helyezése azoknak az országoknak, amelyek nem akarnak részt venni a betelepítési programban. Hangsúlyozta: a bevándorlónkénti 78 millió forint esetében nemcsak az összeg mértéke, hanem a ténye is felháborító. 

Azzal összefüggésben, hogy felmerült, Brüsszel csökkentené a közép-kelet-európai országok számára biztosított fejlesztési forrásokat, ha ezek az országok nem akarnák életbe léptetni a kvótacsomagot, Dömötör Csaba azt mondta: "szeretnénk tisztázni, hogy az uniós forrásokat nem valamiféle kegyelemadománynak tekintjük, hanem kompenzációnak azért, hogy Magyarország az uniós csatlakozással megnyitotta piacait". 

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter nemrég Magyarország uniós tagságának felfüggesztésével is fenyegetőzött a bevándorlási helyzet kapcsán. Ezt az államtitkár nyílt nyomásgyakorlásnak, abszurdnak és sértőnek nevezte minden magyar ember számára. Hozzátette: erős Európában "vagyunk érdekeltek, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem emeljük fel a szavunkat akkor, ha az unió egyes vezetői elveszítik a kapcsolatot a valósággal és súlyos következményekkel, súlyos veszélyekkel járó döntéseket hoznak". 

Újságírói kérdésre válaszolva, miszerint egy kormánypárti parlamenti képviselő, Móring József Attila tanácskozásra hívta a választókerületi polgármestereket, Dömötör Csaba azt mondta: úgy tudja, ezt több képviselő is megtette, az egyeztetések célja pedig, hogy konzultáljanak arról, milyen hatásai lehetnek a brüsszeli kvótacsomagnak. A csomag ugyanis szerinte a településeket érinti leginkább, így a tanácskozásokat fontosnak nevezte. Felidézte: szükséges a helyi szintű konzultáció, mivel nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, ahol eddig migránsokat telepítettek le, ott ezt a települések közt szétszórva tették. Azzal kapcsolatban, hogy az MSZP szerint mindez a letelepedési kötvényekkel van összefüggésben, Dömötör Csaba úgy reagált: ez abszurd és nevetséges, majd hozzátette, egészen biztos abban, hogy az egyeztetések során mindössze veszélyjelzésről van szó.

Megérkeztek az első levélszavazatok az NVI-be

A magyarországi lakcímmel nem rendelkezők levélben szavazhatnak az október 2-ai népszavazáson, az NVI augusztus utolsó hetében postázta ki a szavazólapot és a választópolgár azonosításához szükséges nyilatkozatot tartalmazó levélcsomagokat a levélben szavazóknak. Összesen 266 ezer levélcsomag készült el, a választási iroda 224 ezer levélcsomagot küldött ki postán. 

Az NVI csütörtökön közölte, hogy szerdán megérkezett az első három levélszavazat. 

Az NVI mostantól reggelente internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu oldalon közli, hány levélszavazat érkezett vissza az októberi népszavazásra. 

Ezeket elzárva tárolják szeptember 26-áig, az NVI ugyanis csak akkor kezdheti meg a levélszavazatok külső borítékának felbontását és (a szavazatot tartalmazó boríték felbontása nélkül) a választópolgár azonosítását, azaz a nyilatkozatban lévő adatok összevetését a nyilvántartásban lévőkkel. 

A szavazatot tartalmazó borítékot azonban csak a voksolás befejezése után bonthatják fel az NVI-ben, és akkor kezdődhet a voksok összeszámlálása is.

Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

MSZP: Csak a Fidesz végez szervezett betelepítést Magyarországon

Harangozó Gábor, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón azt mondta, birtokukba került a fideszes Móring József Attila parlamenti képviselő levele, amelyet Marcali központú választókerülete polgármestereinek címzett.

A dokumentum azt bizonyítja: "a Fidesz az emberek háta mögött elkezdte összeírni azokat az ingatlanokat, ahová a polgármestereikkel bevándorlókat akarnak betelepíteni". A levél szerint a fideszes választókerületi elnök tanácskozásra hívja a polgármestereket, amelynek témája: a kötelező betelepítési kvóta érvényesülése estén migránsok elhelyezése településeink üresen álló ingatlanjaiba - részletezte Harangozó Gábor a pénteki somogyvári fórumra szóló meghívó tartalmát, amelyet az újságíróknak is kiosztottak.

Szerinte a helyzet világos: a Fidesz elkezdte összeírni azokat az ingatlanokat, ahova külföldieket akarnak betelepíteni. Mivel szerdán Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke megerősítette, nincs és nem is lesz kötelező betelepítési kvóta, a Fidesz a letelepedési kötvényt vásárlókat akarja elhelyezni ezekben az ingatlanokban.

Frakciótársa, Demeter Márta szerint már 16 ezer bevándorlót hoztak a letelepedési kötvény révén Magyarországra, köztük elítélt bűnözőket is. A kötvényekkel "a Fidesz-közeli személyek már százmilliárdos hasznot kaszáltak". Az ingatlanok összeíratása pedig azt bizonyítja, a Fidesz további kötvényvásárlókat szeretne, akiknek további kedvezményeket akar adni. Szerinte a Fidesz arra készül, hogy állampolgárságot, útlevelet és ezzel szavazati jogot is ad az általuk betelepített bevándorlóknak. Felszólította a Fideszt, hogy azonnal fejezze be az ingatlanok összeíratását és a betelepítéseket. A választókat pedig arra kérte, ne vegyenek részt az október 2-ai népszavazáson, "a fideszes átverésben".

Molnár: Juncker évértékelőjével Orbán álnépszavazása végleg elbukott

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdai évértékelő beszédében bejelentette, hogy nem lesz kötelező betelepítési kvóta, és ezzel végleg elbukott a magyar kormány által erről a kérdésről kiírt október 2-i "álnépszavazás" - közölte Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti (EP-) képviselője csütörtökön Strasbourgban.

"Bebizonyosodott az, amit mindig is mondtunk: ez az álnépszavazás nem a menekültügyről, hanem Orbán Viktor hatalmi ambícióiról, az Európai Unióból való kilépés előkészítéséről szól" - fogalmazott sajtótájékoztatóján a képviselő.

"Mivel tegnap óta már bizonyítottan nem lehet tovább kvótákkal riogatni, ezért a Demokratikus Koalíció felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza az október 2-i, mára már végleg értelmetlenné és okafogyottá vált álnépszavazását" - mondta Molnár, hozzátéve, hogy "nincs mi ellen harcolni, felesleges elkölteni 6 milliárd forintot és folytatni a gyűlöletkampányt".

"Ha a népszavazást a kötelező kvótákról szóló uniós tervek hiányában is megtartják, az a magyar emberek immáron nyílt átverését jelenti" - hangsúlyozta a DK-s politikus.

Magyar Hírlap