Október 13-ra tűzte ki a tárgyalást a Kúria Nagy Imre és társai semmisségi ügyében.
A Magyar Idők úgy tudja: a büntetőtanács a legfőbb ügyész kezdeményezésére igazolást ad ki arról, hogy az 1958-as elítélés a törvény szerint semmisnek minősül. A 2000-ben elfogadott negyedik semmisségi törvény olyan büntetések eltörlését írta elő, amelyeket hajdan az 1956-os forradalom és az akkori harci cselekmények kapcsán róttak ki rögtönbíráskodás, gyorsított eljárás keretében vagy népbírósági tanácsok döntéseivel.

Nagy Imre egykori miniszterelnök, Maléter Pál honvédelmi miniszter és Gimes Miklós újságíró halálos ítéletét is népbírósági tanács hirdette ki, mégpedig 1958. június 15-én. Az ítéletet másnap végrehajtották, a mártírok újratemetése 1989. június 16-án történt meg.

A Kúria ítélete jogilag is helyreállíthatja az 1956-os forradalom mártír miniszterelnökének jó hírnevét 

A Kúria ítélete jogilag is helyreállíthatja az 1956-os forradalom mártír miniszterelnökének jó hírnevét

Egy idei jogszabály-módosítás alapján a törvénnyel megállapított semmisségről az igazolást a Kúria adhatja ki a védők és a hozzátartozók vagy a legfőbb ügyész kérelmére. Az indítványt ebben az ügyben a vádhatóság vezetője nyújtotta be. Az eljárás hozzájárulhat a hatvan évvel ezelőtti megtorlásban meghurcolt és ártatlanul kivégzett emberek jó hírnevének helyreállításához és a hozzátartozók kegyeleti jogának hangsúlyosabb védelméhez.

Az október 13-i nyilvános ülést értesülésünk szerint a Kúria dísztermében tartja meg a legfőbb bírói fórum büntetőtanácsa.