Tehetetlenül nézi a hazai gyermekvédelem, hogy stricik prédájává válnak a gyermekotthonokban élő lányok. Sokan Hollandiában és Svájcban végzik prostituáltként.
Rendkívül súlyos gyermekvédelmi hiányosságokra világított rá a Bors múlt héten megjelent cikke. Szerkesztőségünkbe özönlöttek az (egykor) intézetekben élők beszámolói, akik saját bőrükön tapasztalták meg az ottani viszonyokat. Így keresett meg minket Erika is – a nevét megváltoztattuk.

Már a családban is

„Az állami gondozott kiskorúak prostitúcióra kényszerítése mindennapos dolog” – kezdte levelét Erika, aki egy intézet lakójaként jelenleg is tanúja, mi zajlik egy ilyen otthonban.

– „Nagyon sok strici áll az intézetek közelében, viszik a lányokat prostituáltnak. Ezek a gyerekek még az iskolába sem jutnak el. A lányokat senki sem tudja megvédeni, a hatóságok, a nevelők tehetetlenek, gyakran őket is atrocitás éri” – festette le a katasztrofális helyzetet Erika.

A gyermekotthonokba került lányok többsége nemritkán családjában is áldozata szexuális abúzusnak. Ennél fogva tudásuk a szexről torzult és hiányos. Súlyos élményeik után az intézetek sem rehabilitálják őket.

A rendszer csődje

– Szembesülnünk kell a ténnyel, hogy a Hollandiában és Svájcban szexmunkásként dolgozó magyar lányok közül sok gyermekotthonokból került el – mondja Herczog Mária, a Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület elnöke. – Többségük a negatív tapasztalatok miatt azzal a tudattal él, hogy nincs köze a testéhez, így könnyen válik prostituálttá – magyarázza a szakértő.

A magyar gyermekvédelmi rendszer nem felkészült. Megoldást az jelenthetne, ha megelőzésre költenék az uniós forrásokat, támogatnák a családsegítő szolgálatokat, az óvodákat és iskolákat. Így kevesebb kiskorú kerülne otthonokba, ahol nagy eséllyel örömlányként végzi.