Orbán Viktor a visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – V4) és Ukrajna miniszterelnökének társaságában tett nyilatkozatában kiemelte: ma az unió ugyan gazdag, de gyenge, és ez a legrosszabb kombináció, “ez hozta fejünkre a bajt”, a migrációt, amely ellenőrizetlenül zajló folyamat.
Ennek véget kell vetni, a segítséget kell odavinni és nem a bajt idehozni – hangsúlyozta a kormányfő. Hozzátette: az ellenőrizetlen migrácóval szembeni védekezést minél délebbre kell vinni, így Bulgáriának kell segítséget nyújtani.

Orbán: az európai álom Közép-Európába költözött

Az európai álom Nyugat-Európából Közép-Európába költözött – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a lengyelországi Krynicában rendezett gazdasági fórum egyik keddi panelbeszélgetésén. Orbán Viktor a visegrádi országok és Ukrajna miniszterelnökének társaságában vett részt a beszélgetésen, amelyen kiemelte: az európai politikusok egy nemzedékének volt egy “titkos álma”, amely szerint az EU-val el lehet érni azt, hogy a tagállamok elfelejtsék nemzeti és vallási identitásukat, meggyengüljön a történelmi identitásuk, és mindezt egy európai identitás váltja fel. De kiderült, hogy nincs olyan identitás, amely kiválthatja a korábbit – vélekedett. Hozzáfűzte: bebizonyosodott, hogy az az ország sikeres, amelynek erős az identitása.

A migrációról szólva a kormányfő hangsúlyozta: világossá kell tenni, hogy a belépésnek Európába törvényes rendje van, különben minden elvész, amiért eddig dolgoztunk.