Attól függetlenül, hogy eddig nem derítettek ki semmilyen kapcsolatot egy terrorszervezettel sem, illetve senki sem vállalta fel azt.
Andrew Cuomo, New York kormányzója nem köntörfalazott tovább, hanem kimondta azt, ami mindenki számára nyilvánvaló volt eddig is.

„A szombati esti robbanást Manhattan déli részén egy bomba okozta, azaz terrorcselekmény volt” – idézi Coumot a CNN. Ez független attól, hogy egyelőre nem találtak semmilyen kapcsolatot, amely a nemzetközi terrorszervezetekhez, például az Iszlám Államhoz vezetett volna el. A nyomozók egyelőre nem találtak kapcsolatot a New Jersey-ben egy futóversenyen elkövetett robbantással sem. „Szerencsénk, hogy nincs halálos áldozata a robbantásnak” – tette még hozzá a kormányzó.

Manhattan mulatónegyedében, Chelsea-ben szombaton este egy szemétgyűjtő robbant fel, aminek következtében 29 ember sérült meg. A területet bombakereső kutyákkal átvizsgáló rendőrök egy második, úgynevezett „kukta bombát” is találtak, amely nem robbant fel. Hasonló szerkezet ez, mint amilyet 2013-ban használt két fivér a Boston maraton rajtjánál. Akkor a robbanás következtében 3 ember meghalt és több mint 260 sebesült meg.

A szombati robbantás nyomán a hatóságok széleskörű nyomozásba kezdtek, a sajtóhírek szerint több mint 1000 szakértő végzi a munkát, többek között a terrorelhárítókat is bevonták a munkába.

Beszámolók a szemtanúktól:
Helena, a robbantás egyik sérültje a New York Timesnak azt mondta, “ez volt a legnagyobb robbanás, amit valaha el tudott képzelni. Villogtak a fények, tört az üveg.” Azt mondta, olyan erejű volt a robbanás, hogy ő is a levegőbe repült.

“Minden nagyon gyorsan történt. Felrepültem majd leestem. Nem tudtam, honnan jön.” A nő a szemén és a lábán sérült meg.

“Ömlött a vér az arcomon, a szememet sem tudtam kinyitni.” A nő akkor nyilatkozott, mikor bicegett kifelé a kórházból, ahol ellátták sérüléseit:


“Éreztem a rázkódást, amint felém tart” – elevenítette fel Luke McConnell, aki egy közeli étteremben ült. “Egy fehér füstfelhőt láttam. Tűz nem volt, csak füst.”

Az egyik szemtanú a BBC-nek azt mondta, tüzijátékhoz hasonlítottak a robbanás hangjai. Egy másik nő is először arra gyanakodott, de túl hangosnak tartotta ahhoz. Egy idősebb, szemmel láthatóan feldúlt nő azt mesélte, két óriási robbanást hallott, más pedig a robbanást követő sikolyokról számolt be.

Deborah Griffith azt mondta, emberek futottak feléjük fülüket befogva, vagy a szemüket törölgetve, ami telement kosszal vagy porral, ami ráragadt az arcukra is. A robbanás közel volt, és nagyot szólt, az emberek az életükért futottak.”

Chris Gonzalez Dallasból ment New Yorkba, és a robbanás környékén lévő egyik étteremben vacsorázott a barátaival. A 26 éves férfi azt mesélte, nemcsak hallották, érezték is a robbanást, az egész étterem elnémult.

Itay Cohai épp a barátja lakásában tévézett. Azt mondta, óriási villanást is láttak. Azonnal kirohantak az erkélyre, de onnan nem látott mindent, csak a füstöt – aminek puskapor szaga volt -, és egy-két összetört autót. Hallott sikoltozásokat is.

Rudy Alicde, a Vanity Nightclub kidobója arról beszélt, először arra gondolt, valami nagy lezuhant.

“Rettenetesen hangos zaj volt, minden rázkódott, az ablakok is. Őrület volt. Olyan volt, mint a mennydörgés, csak hangosabb” – idézete fel az Independent beszámolója szerint.