Barátaim! – szólítja meg blogjában demokrata olvasóit a világhírű Oscar-díjas filmrendező, Michael Moore. A rendkívüli szókimondásáról és Bush-ellenességéről ismert hollywoodi óriás most egy megdöbbentő levelet tett közzé.
"Sajnálom, hogy rossz hírt hozok, de a múlt nyáron is világosan megmondtam, hogy Donald Trump lesz a republikánus elnökjelölt. És, ami most még szörnyűbb, nyomasztóbb hír: Donald J. Trump fog nyerni novemberben. Ez a nyomorult, tudatlan, veszélyes részmunkaidős bohóc és teljes idejű szociopata lesz a következő elnök.

Soha életemben nem akartam jobban, hogy az állításom tévesnek bizonyuljon, mint most.

Látom, hogy most vadul rázzátok a fejeteket – „Nem Mike, ez nem fog megtörténni!” Sajnos, akkor buborékban éltek, amelyben az a meggyőződés visszhangzik, hogy az amerikai emberek nem fognak elnöknek választani egy idiótát. Egyszer megdöbbenünk, másszor nevethetünk legújabb őrült megjegyzésein vagy a mindenről kialakított kínosan narcisztikus álláspontján, mert minden róla szól.

És akkor majd hallgathatjuk Hillary Clintont, aki a legelső női elnökünk lehetett volna, akit az egész világ éleseszűnek tart, aki törődik a gyerekekkel, és aki tovább vinné azt, amit Obamától örökölt, mert ez az, amit az amerikai nép akar! Igen! Még négy évig ezt!

Ez olyan, mint amikor hangos zajt hallunk az utcáról, és azt gondoljuk: „Ó csak egy gumiabroncs durrant ki” vagy „nahát, ki petárdázik?” Mert nem akarjuk hallani, hogy épp most lőnek le valakit, mivel már nem tudunk több rossz hírt kezelni.

Nos, srácok, ez nem véletlen. Ez történik. És ha úgy gondolod, hogy Hillary Clinton tényekkel, ésszel és logikával meg fogja verni Trumpot, akkor nyilván kihagytad az elmúlt év 56 előválasztását – és a jelölő gyűléseket, ahol 16 republikánus jelölt próbálta, de semmi sem állíthatta meg a buldózert. A dolgok jelenlegi állása szerint úgy gondolom, hogy ez fog történni – és annak érdekében, hogy foglalkozzak vele, ezt először is el kell elismerni, és akkor talán, de csak talán találhatunk kiutat ebbből a rendetlenségből.

Ne értsetek félre. Nagyon reménykedem az országban, ahol élek. A dolgok sokkal jobban állnak. A baloldal nyerte a kulturális háborúkat. A melegek és leszbikusok is házasodhatnak. Az amerikaiak többsége most gyakorlatilag mindenben liberális álláspontot tesz magáévá: Egyenlő bért a nőknek - kipipálva. Abortusz legalizálása - kipipálva. Erősebb környezetvédelmi törvények - kipipálva. A fegyverviselés további szabályozása - kipipálva. Marihuána legalizálása - kipipálva. Hatalmas változás ment végbe.

Ha tehát az emberek otthonukban, online szavazhatnának, Hillary elsöprő győzelmet aratna. De ez Amerikában nem így működik. Az embereknek el kell hagyniuk otthonukat és sorba kell állniuk a szavazáshoz. Így a legtöbb választásra még 50% se megy el szavazni."