Már öt hónapos az a kisfiú, akinek egy új és egyelőre sok helyen nem engedélyezett eljárásnak köszönhetően tulajdonképpen három szülője van: két anyja és egy apja. Édesanyja örökletes genetikai betegsége miatt ugyanis a megtermékenyítés előtt igénybe vették egy donor, egy másik nő „segítségét”. Sejtmagot cseréltek a petesejtekben, és csak ezután hajtották végre a mesterséges megtermékenyítést.
Egy jordániai férfi és egy nő nagyjából húsz évvel ezelőtt házasodtak össze. Tíz éve esett teherbe először az asszony, de többször elvetélt. 2005-ben aztán megszületett a lányuk, ám kiderült róla, hogy súlyos beteg. Az egyébként egészséges édesanyja genetikai problémái miatt a gyermek úgynevezett Leigh-szindrómával jött világra. Ez egy mitokondriális eredetű betegség, a kisgyermekek agyának, izmainak és idegeinek fejlődését is érinti. A kislány hatéves korában elhunyt.

A pár második gyermeke ugyanezzel a betegséggel született, és az ő élete sajnos még rövidebb volt: mindössze nyolc hónapot élt.

Az elkeseredett szülők egy New York-i specialista, John Zhang segítségét kérték.

Egy ilyen probléma megoldása azonban nemcsak az új, bizonytalan technológia miatt kemény kihívás, hanem azért is, mert nagyon szigorú a jogi szabályozása. Konkrétan, a világon egyelőre csak az Egyesült Királyságban engedélyeznek elvben egy olyan „háromszülős” eljárást, amikor az egyik szülő genetikai problémái miatt a mesterséges megtermékenyítésbe bevonnak egy harmadik személyt.

Angliában azt engedélyezik, hogy a megtermékenyített petesejt sejtmagját az osztódás megindulása előtt kicseréljék a donor megtermékenyített petesejtjének sejtmagjával, majd ezután ültessék be az anya szervezetébe.

A jordániai pár esetében azonban bizonyos vallási előírásokat is figyelembe kellett venni. Ők muszlimok ugyanis, és nem akarták, hogy megöljenek két embriót. Az amerikai szakemberek így más megoldást kerestek, és egy olyan helyet, ahol nem tilos végrehajtani ilyen, újragondolt beavatkozást. Mexikóra esett a választásuk, ahol egyelőre nincs ide vonatkozó szabályozás.

Az édesanyja petesejtjéből még a megtermékenyítés előtt vonták ki a hibás sejtmagot és pótolták a donor petesejtjének „egészséges” sejtmagjával. Ezután végezték el a mesterséges megtermékenyítést. Összesen öt, ilyen módszerrel módosított petesejtet hoztak létre, de ezek közül csak egy fejlődött megfelelően – azt ültették be végül az anya szervezetébe.


A kisfiú idén április 6-án, kilenc hónap után, egészségesen jött világra, és az eddigi vizsgálatok alapján ő nem szenved abban a betegségben, amelyben néhai testvérei – derül ki a New Scientist cikkéből.