Miközben Magyarországon az emberek hamarosan népszavazáson mondhatnak véleményt a kötelező betelepítésről, Svédországban egy civil szervezet kampányfilmben biztatja arra a helyieket, hogy integrálódjanak a bevándorlókhoz. A Fidesz szerint a kampány nem egyéb, mint beteges önfeladás. A Jobbik sírásást emleget. A baloldali pártok ugyan- akkor svéd belügynek tekintik a kezdeményezést.
Nincs visszaút, Svédország már soha nem lesz olyan, mint amilyen eddig volt – hirdeti az IM nevű svéd civil szervezet Az új ország című kampánya, amely mögött ott van a skandináv ország kormánya is. Az alig több, mint egyperces kisfilmet a helyi televízióban sugározzák, ebben anyanyelvükön igazítják el a svédeket arról, miként kell alkalmazkodni a migráció miatt megváltozott világhoz.

Az anyagot angol nyelven feliratozták, így azt a migránsok is megérthetik. Az önfeladásra biztató mondatok egymás után hangzanak el, és közben különböző származású, de bizonyára Svédországban élő emberek mosolyognak, többen egyetértően bólogatnak. Ezzel azt sugallják, hogy nemcsak a skandináv országban új életet kezdő bevándorlók boldogok, hanem az őket befogadók is.

A következő mondatok hangzanak el a felvételen: „Európa változóban van, és szükséges, hogy Svédország egy biztonságos hely legyen a menedéket kereső embereknek” – Észre kell vennünk, hogy az „új svédek” helyet fognak követelni maguknak, és hozzák a kultúrájukat, a nyelvüket és a szokásaikat, és itt az idő, hogy ezekre pozitív erőként tekintsünk. Nemcsak az újaknak kell integrálódni, hanem mindenkinek, még a született svédeknek is – szögezik le a felvételen. Felszólítanak mindenkit, hogy olyan országot hozzanak létre, amelyben félreteszik a gyűlöletet és a félelmet.

Bevándorlók demonstrálnak Stockholmban. A skandináv állam hazánk menekültpolitikáját bírálja 

– A mai svéd valóság esetében beteges önfeladással állunk szemben, ami elfogadhatatlan, és ez nemcsak Svédországra, hanem egész Európára veszélyes – közölte lapunkkal Halász János (Fidesz). A politikus elmondta: reméli, Magyarországon hamarosan kiderül, hogy a magyar emberek elsöprő többsége elutasítja az önfeladást. – Bizonyos uniós országok a régi hagyományos európai értékeket nem tisztelik. Ezek közül az egyik legfontosabb az emberek véleményének meghallgatása: a népszavazás – hangsúlyozta Halász János.

– A svédek megásták a saját sírjukat, és most a márvány sírkövet készítik hozzá. Ebből a kampányból is látszik, hogy a nyugat-európai multikulturális társadalmak halálra vannak ítélve, nem hiszem, hogy történelmi távlatokat nézve ezek az államok hosszú távon fent tudnak maradni – jelentette ki lapunknak Mirkóczki Ádám (Jobbik). A politikus úgy véli: ezekben a társadalmakban majd az identitásához, hitéhez jobban ragaszkodó közösség veszi át az irányítást, és a saját képére formálja az országot.
A sporttal is elősegítik a beilleszkedést a skandináv államban 

Nyakó István (MSZP) a kampánnyal kapcsolatban annyit mondott, hogy a svédek teszik a dolgukat, nem szólnak bele a belügyeikbe.

Gréczy Zsolt (DK) azzal hárította el megkeresésünket,hogy keressük inkább a svédországi pártokat.

Közben Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Nemzetnek adott interjúban elmondta: a pozsonyi csúcs előtt egy nappal Dánia, Svédország, Norvégia és Finnország eljárást kezdeményezett Magyarország ellen, mert nem akarunk befogadni tőlük bevándorlókat.