Szlovénia felháborodását fejezte ki amiatt, hogy Ausztria visszatoloncolt az országba kilenc illegális bevándorlót – jelentette hétfőn az STA szlovén hírügynökség.
A szlovén rendőrség közölte, hogy visszaküldi Ausztriába a menekülteket, akiket az ottani hatóságok szlovén álláspont szerint jogtalanul utasítottak ki.

“Az osztrák kollégák eljárása elfogadhatatlan, és minden jogi alapot nélkülöz” – bírálta a történteket a maribori rendőrség. Az osztrák hatóságok vasárnap délután fogták el az illegális bevándorlókat – hat szíriait, egy marokkóit, és két irakit -, majd bejelentették visszatoloncolásukat.

A szlovén fél arra hivatkozik, hogy a Bécs és Ljubljana között érvényben lévő kétoldalú egyezmény értelmében az osztrák hatóságok nem szolgáltattak szükséges bizonyítékokat a menekültek visszavételéhez. Franz Grundig, a stájerországi rendőrség szóvivője ezzel szemben rámutatott: az osztrák hatóságok úgy jártak el, ahogy korábban is olyan esetekben, amikor egy migráns nem nyújtott be menedékkérelmet Ausztriában. Hozzáfűzte: a dolgok jelenlegi állása szerint nincs ok visszavételükre.

Forrás: hirado.hu