A tudósok aggasztó figyelmeztetést tettek közzé a NGC 1277  óriáscsillaggal kapcsolatban.
Az 1743 fényévre lévő élete végét járó csillag a tudósok szerint éppen haláltusáját készül megvívni. Ezt azzal magyarázzák, hogy az utóbbi időben az égitest aggasztó mértékben felfúvódott, ami azt jelenti, hogy hélium készletének elégetésének végén jár. A tudósok úgy vélik, hogy a csillag hamarosan önmagába omlik és óriási neutroncsillaggá vagy egy szupermasszív fekete lyukká omlik majd össze. Amikor az összeomlás bekövetkezik a haldokló csillag hatalmas gamma sugarakat lövell majd ki magából, amik ha eltalálják a földet elpusztítják a föld ózonrétegét és kiirtják a földi élet 99 százalékát.

Nem tudják előrejelezni az eseményt!

Mivel a gamma sugarak fénysebességgel haladnak, azokat csak akkor vesszük észre amikor ideérnek

Az NGC 1277 1743 fényévnyire van tőlünk így azt mondhatnánk, hogy ugyan már mikorra ideérnek a fénysebességgel haladó sugarak 1743 év telik el és addigra majd kitalálunk valamit, de a helyzet ennél sokkal rosszabb, ugyanis a csillagászok már most azt látják, ami a csillaggal 1743 éve történt hiszen az égitest fénye ennyi időn át utazott a galaxisban. Ha csillag annyi ideje felrobbant, akkor az általa kilövellt gamma sugarak is annyi ideje utaznak a világűrben és azokat csak akkor látjuk meg mikor már ideérnek.

Kis vigaszt nyújthat azonban az a tény, hogy az összeomló csillag nem lövell ki minden irányban egyenletesen halálsugarat csupán sugárnyalábokat határozatlan irányba. Viszonylag kicsi az esélye, hogy pont a földet találja el az egyik sugár. Bár a földtörténetben volt már rá példa arra, hogy gamma sugarak okoztak a dinoszauruszokénál nagyobb kihalást.

Az ordovícium-szilur kihalási esemény az élővilágot sújtó öt nagy kihalási hullám közül a harmadik legnagyobb volt, ha az eltűnt nemek arányát tekintjük. Mintegy 447-444 millió évvel ezelőtt történt, lezárva az ordovícium földtörténeti időszakot és megnyitva a szilur időszakot.

Forrás: dailystar.co.uk