A külföldön élő franciák ügyeivel megbízott volt minisztert a párizsi fellebbviteli bíróság kéthavi börtönre és 5 ezer eurós (mintegy 1,5 millió forint) bírságra ítélte pontatlan vagyonnyilatkozat miatt.
A politikai élet átláthatósága érdekében 2013-ban új törvényt hoztak a franciák. Az első, ez alapján perbe fogott politikus ügyében már meg is született az ítélet. 

Az MTI beszámolója szerint a külföldön élő franciák ügyeivel megbízott volt miniszter, Yamina Benguigui ellen néhány nappal leköszönése után indult ügyészségi vizsgálat, miután a közélet átláthatóságáért létrehozott hatóság feljelentette, amiért a gyanú szerint több ízben is hazudott a vagyonnyilatkozatával kapcsolatban. Ez a hatóság ellenőrzi a megválasztott tisztséget betöltő emberek vagyonnyilatkozatait.

Benguigui-ről elsőként a Marianne című politikai hetilap írta meg, hogy a vagyonnyilatkozatában nem tüntette fel, hogy egy Belgiumban bejegyzett vállalkozásban tulajdonrésszel rendelkezik. A politikus azt állította, hogy érdekeltségét még azelőtt eladta a cégben, hogy a vagyonnyilatkozatot elkészítette az újonnan létrehozott hatóság számára. Benguiguit azzal vádolták, hogy vagyonának egy részét elhallgatta, illetve hazug módon vallotta be, a 430 ezer euró (132 millió forint) értékű belgiumi részvényeit nem tüntette fel. 

Francois Hollande 2012-es elnökké választása óta négy politikus kényszerült visszavonulni a politikától pénzügyi botrányok miatt, s 16 kormánytag vagy választott tisztséget betöltő közéleti ember ellen indult vizsgálat

A filmrendezőként is dolgozó politikus 2005. óta volt húsz százalékos tulajdonosa a G2 nevű, öt évvel korábban Belgiumban alapított vállalkozásnak, amelyhez több kisebb cég is tartozik. Köztük a Bandits Production nevű francia produkciós iroda, amely a dokumentum-filmrendező alkotásainak többségét finanszírozza.

Yamina Benguiguit a bíróság már első fokon is bűnösnek mondta ki tavaly, de felmentette a büntetés alól. A párizsi fellebbviteli bíróság végül ma a politikust kéthavi felfüggesztett szabadságvesztésre és 5 ezer eurós pénzbírságra ítélte. Mellékbüntetésként egy évig nem indulhat semmilyen választáson elnyerhető tisztségért.