Az ellenzék számára nagyobb bajt okozhat a népszavazás, mint gondolnák, ha győz a kormány, az ellenzék pedig nem változtat a magatartásán, akkor már most, október 2-án is eldőlhet a 2018-es választás – ezt Lakner Zoltán mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.
A politológus szerint az elmúlt 6 évben sem tudtak változtatni, ezért lenne szinte lehetetlen egy újabb súlyos vereség után változtatni. A szakember elmondta: az ellenzéknek ezen a ponton fontos lenne összeszednie magát, és nem abban reménykedni, hogy egyszer elmúlik Orbán Viktor kvótakampánya, mert ezt a témát a miniszterelnök nem fogja elengedni.

Pulai András pedig arról beszélt, hogy az emberek 54 százaléka ígérte magát biztosra a népszavazásra, de ezt óvatosan kell kezelni, hiszen ilyen sokan még sosem voltak népszavazáson, általában a felmérésekhez képest 10-15 százalékkal kevesebben járulnak az urnákhoz. A Publicus Intézet stratégiai igazgatója kijelentette: valószínűleg nem lesz sikeres a népszavazás, az egyetlen egy tétje ennek a népszavazásnak a részvétel.

Lakner Zoltán hangsúlyozta: a részvételéi előrejelzések a részvételi küszöb környékén vannak, a menekültekkel kapcsolatos irracionális félelmet táplálják, kérdés, hogy ez mennyire befolyásolja a szavazási részvételt. A politológus elmondta: kérdés, hogy ez a félelem nem sarkallja-e részvételre az embereket.

Pulai András szerint a kormányzat kampánya nagyon sikeres, az emberek attitűdje negatív a menekültekkel szemben, a baloldali szolidaritás nagyjából megmaradt, a keresztényi szeretet viszont elpárolgott. A szakember úgy véli, az emberek azt látják, hogy a népszavazás felesleges, a Fidesz szavazók még hisznek ebben, de a többi párt szavazói már nem látják ennek értelmét.