A Dunántúli-dombság gazdag élővilága és kulturális élete mindenkinek élménydús programokat ajánl
Hazánk bővelkedik természeti kincsekben, a turisztikai repertoár ékes eleme a Dél-Dunántúlon elterülő zselici dombok. Aki természetközeli, autentikus falusi élményekre vágyik, annak mindenképp érdemes felkeresnie Bőszénfát, Szigetvárt, Almamelléket vagy éppen Sasvárt.

A Zselic a Dunántúli-dombság déli részén elhelyezkedő tájegység Somogy és Baranya megye határán. Természeti értékeit jellegzetes erdőtársulásai és gazdag élővizei adják a hozzájuk kapcsolódó növény- és állatvilággal. A környék települései gazdag történelemmel, élénk kulturális élettel bírnak, elég olyan helységekre gondolni, mint Kaposvár, Szigetvár, Boldogasszonyfa vagy Bőszénfa. Ez utóbbi ad otthont a Kaposvári Egyetem Vadgazdálkodási Tájközpontjának, amely változatos és sokszínű tevékenységet folytat. Egy gazdaságon belül megtalálható a takarmánynövények termesztése, az erdőgazdálkodás, a vadászat, a vadhúsfeldolgozás és a turizmus is. A látogatók betekintést nyerhetnek az ágazat működésébe, megismertetik velük a vadászat és a vadgazdálkodás legfontosabb elemeit.

A zárt téri szarvastenyésztés eredményeképp Bőszénfán ma ezerháromszáz hektáron több mint ezer gímszarvast tartanak, de megtalálható a vaddisznó, a dámvad és a muflon is. A vadfajok mellett szürke marhát és házi bivalyt is tenyésztenek. 

A vadasparki séta keretében az érdeklődők szelíd gím- és dámszarvasokat simogathatnak, közelről figyelhetik meg a vaddisznókat, az őzeket és a muflonokat. A látogatók traktoros és fogatos kirándulásokon is részt vehetnek, amely kiváló alkalom arra, hogy a megismerjék az állatok viselkedésének, táplálkozásának és szaporodásának főbb jellemzőit. Ehhez kapcsolódik a park legnépszerűbb szeptemberi programja, a szarvasbőgés-hallgató túra. A 2012 óta működő a Zselicvad étterem egy régi, de a 21. század igényeinek megfelelően felújított, rusztikus hangulatú épületben található. A fogadó ételeink nagy része helyi alapanyagokból, vad- és háziállatok húsából, a Zselicben gyűjthető gombákból, vadgyümölcsökből és fűszernövényekből készül. A Vadgazdálkodási Tájközpont programjai csoportok és egyéni látogatók számára is látogathatók. A Zselic leghíresebb, történelmileg kiemelkedő városa egyértelműen Szigetvár. Szeptember 7-én volt pontosan négyszázötven éve annak, hogy Zrínyi Miklós maroknyi csapatával egy hónapra feltartotta Nagy Szulejmán százezres oszmán seregét, majd az erődből kitörve hősi halált halt. Az Országgyűlés 2011-ben a városnak a „Civitas Invicta”, azaz a Leghősiesebb város címet adományozta. 

A „magyar thermopülai csata” emlékére 1833 óta minden év szeptemberének első hétvégéjén rendezi meg a város a Zrínyi Emlékünnepséget. Az ország egyik legrégebbi múltra visszatekintő rendezvénye jelentőségét tekintve túlmutat a hagyományos fesztiválkereteken. A török kort idéző forgatagban számtalan hagyományőrző program utal a múltra, a hadijátékoktól a gasztronómián át a kirakodóvásáron keresztül a művészeti bemutatókig. Szeptember 5-től 11-ig egy héten át színes kulturális, szabadidős és sportrendezvények várják a vendégeket a városban. A fesztivál fő helyszínei a Zrínyi tér és a szigetvári vár, utóbbi az ünnepségsorozat idejére teljesen megújulva várja az érdeklődőket. A hétvége mindkét napján, déltől hagyományőrző csapatok történelmileg hiteles módon rekonstruálják az 1566-os ostrom leghíresebb jelenetét, a kitörés pillanatát. A kisgyermekeket gyermekműsorok és játszóház várja, esténként pedig számtalan komoly- és könnyűzenei program közül választhat a nagyközönség. A Szigetvári Ifjúsági Fúvószenekar, a Vivat Bacchus és a Rudán Joe Band szórakoztatja a nagyérdeműt. Vasárnap 18 órától Zséda ad koncertet, a záró rendezvényt követően pedig a hagyományokhoz híven tűzijáték kezdődik.

Hagyományőrzők idézik fel a Zrínyi Emlékünnepségen a török kor hadieseményeit

Szigetvár után érdemes ellátogatni Almamellékre is. Az itteni Állami Erdei Vasút különleges, zárt kocsiját télen még fatüzelésű kályha fűti, az induló állomás épülete erdészeti és kisvasúti kiállításnak ad otthont. Az átalakítására 1977-ben azért került sor, mert ebben az állomásépületben forgatták a Kihajolni veszélyes című filmet, amely annak idején egyebek között a montreali fesztivál nagydíját is elnyerte. 

A Zselici Csühögő célállomására érve az utazókat a vadaskert állatai fogadják, amelyek a sínektől csupán néhány méterre felállított etetők gyakori vendégei. Báró Biedermann Rezső egykori sasréti vadászkastélya ma vendégházként üzemel, amely teljes körű felújításon esett át, és a vadászvendégek mellett turistákat is fogad. A vendégek a régvolt vadászatok megelevenedő emlékei révén betekintést nyernek annak kultúrájába: a folyosó vitrinjében a vadászat kellékei, tőrök, kampók, övek, töltényhüvelyek, értékes zsákmányok fogaiból készült ékszerek, a környéken fellelt emléktárgyak kaptak helyet. Sasrét-puszta közvetlen környékén a természeti és az ember által teremtett értékek harmó­niája jó néhány felfedeznivalót tartogat. 

Kellemes kikapcsolódásra adódik lehetőség az ide látogatók számára a Szigetvári Gyógyfürdőben

A vadászház mellett a megye legöregebb erdeje, a több mint kétszáz éves ősbükkös áll, amelyet a benne kanyargó, mintegy másfél kilométer hosszú Sasréti tanösvény és a kiépített források tesznek izgalmassá. A tanösvény a Kikerics Természetismereti Központtól indul, táblái a különféle fafajok felismerését, megismerését segítik, tanulmányozhatják rajtuk az érdeklődők a hely állatvilágát vagy az erdő természetes megújulását. A vadaskert 2,5 kilométeres, Csodaszarvas tanösvényén a látogatók betekintést nyerhetnek a vadászat és a vadgazdálkodás mindennapjaiba. Tovább haladva látható egy elhagyott, kísérteties temető, utána pedig az egykori homokbánya, amely az üvegművességhez szolgáltatott alapanyagot. Zsolnay Ignác ebben a németlukafai üveghutában töltött el egy tanulóévet, majd 1854-ben a huta megszűnése után a felszerelések, gépek többségét a pécsi Zsolnay porcelángyár meg is vásárolta. A báró által 1904-ben építtetett mezőgazdasági épület, a magtár monumentális pincéje különleges építészeti és gépészeti „csemegéket” rejt: belül a vasúti közlekedés vagy az egykori fagázos erőgép maradványai sokakat lenyűgöznek. Aki más léptékre vágyik, az Sasréten egy rövidebb és egy hosszabb útvonal közül is választhat kalandos tereptúrát, de lovas kocsit és kerékpárt is lehet bérelni. A környék, a kilátóhelyek és források fölfedezése pedig ráadásként kiegészíthető az Ibafai Pipamúzeum meglátogatásával.

Tavaly szeptemberben tulajdonosi tőkeemelésből kezdődött a sasréti Kikerics Erdészeti Erdei Iskola és Ifjúsági Szálló komplex fejlesztése. A vendégek komfortérzetének növelése és aktív kikapcsolódási lehetőségeinek bővítése érdekében megújult az iskola belső tere és környezete, valamint kiszolgáló létesítményei, és a 21. század követelményeinek megfelelően inter­aktív bemutató, oktató- és játékeszközökkel gazdagodott a repertoár.