Észak-Korea látszólag teljesen önjáró, azaz fütyül a szomszédaira, a nagyhatalmakra, a nemzetközi közösségre. Valójában azért úgy tűnik, hogy nagy északi szomszédjára, Kínára azért odafigyel, sőt megpróbálja azt összeugrasztani Dél-Koreával, és közben csendesen kifejleszti tökéletes, Amerikát elérő atomfegyverét.
Észak-Korea múlt pénteken hajtotta végre ötödik nukleáris kísérletét. A negyediket még januárban, amikor aztán a Biztonsági Tanács a legszigorúbb szankciókat szorgalmazta, de a BT-tag Kína megelégedett néhány szigorú korlátozással. A szankciók az ország majdnem minden exportcikkére kiterjedtek volna, a korlátozások csak néhány főbb exportcikkre, mint a szén vagy a vasérc, melyek komoly bevételi forrásai az országnak. Kína tehát nem szavazta meg az ország teljes gazdasági megfojtását, ami esetleg kikényszeríthette volna a nukleáris fegyverprogram leállítását.

Kínai álláspont

Kína megközelítése a Koreai-félszigettel kapcsolatban a következő: ne legyen háború, ne legyen instabilitás, és ne legyenek nukleáris fegyverek. Így, ebben a sorrendben, vagyis a nukleáris fegyverek aggasztják a legkevésbé. Talán azért, mert tudja, hogy déli szomszédja még legnagyobb elkeseredésében sem ellene vetné be azt, hanem az a célja, hogy egy Amerikát elérni képes rakétája legyen, a hozzá való atombombával együtt.

Ha háború lenne a félszigeten, annak kellemetlen következményeit Koreán kívül jórészt Kína viselné. Neki kéne szembenézni a menekültáradattal, és komoly gazdasági károkat is elszenvedne. Ugyanakkor Kína úgy gondolja, hogy Észak-Koreával szót lehet érteni diplomáciailag, pontosabban ő az egyetlen, aki szót érthet vele. Emellett Kínának nem érdeke teljesen tönkretenni az országot, hisz annak kedvezőtlen következményeivel megint csak leginkább neki kell számolni.

Szerény szankciók

Így aztán Kína mérsékelt lelkesedéssel jóváhagyja a szankciókat, de aztán nem is erőlteti annyira a betartásukat: a szankciók kezdete után áprilisban és májusban ugyan visszaesett a Kínába szállított észak-koreai szén mennyisége, de júniusban már gyakorlatilag helyre is állt. Ami pedig a nukleáris fegyvereket illeti, Kínát nemcsak az északiak fejlesztés alatt álló fegyverei zavarják, hanem a Dél-Korea és Amerika által ezekre válaszul kiépítendő vaskupola, a THAAD is, ami arra jó, hogy a közeledő ballisztikus rakétákat észlelje és megsemmisítse.

Burkolt kínai engedély

Kína úgy tekinti, hogy ez a rendszer ellene is felhasználható, és hogy Amerika célja az is lehet vele, hogy némiképp sakkban tartsa Kínát. Így tehát ellenzi ezt a megoldást (noha nem ajánl helyette más megoldást Dél-Korea védelmére), és ebből az következik, hogy Észak-Korea máris talált egy gyenge pontot: a romló kínai-dél-korai viszonyt. A Reuters szerint egy kínai kormányközeli lap a teszt napján gyakorlatilag egyenlő mértékben minősítette bűnnek az északi nukleáris kísérletezést és THAAD-ot. Ezzel pedig azt üzente Északnak, akarva vagy akaratlanul, hogy most sem lesznek komoly szankciók. Az időzítés így nem véletlen.