Várhatóan egyetlen nagy párt sem tud majd egyedül kormányt alakítani Horvátországban a vasárnapi előrehozott választás után, így maradhat a politikai bizonytalanság délnyugati szomszédunkban. Bár a gazdaság az utóbbi időben kezd magához térni, az ország problémáit csak egy stabil kormány tudná kezelni, nem pedig egy bizonytalan koalíció. A korábbi koalíciós kormány fél év után megbukott, így könnyen lehet, hogy 2017 elején ismét szavaznak majd a horvátok.
Nem sok idő jutott a Tihomir Oreskovic vezette szakértői kormánynak délnyugati szomszédunkban. A Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és a Híd (Most) koalícióját az robbantotta széjjel, hogy a HDZ előző elnökéről kiderült, felesége üzleti kapcsolatban állt egy olyan céggel, amely a Mol magyar olaj- és gázipari vállalatnak lobbizott. A HDZ megvonta a bizalmát a koalíciótól, valamint a korábbi pártelnökétől, és mivel nem sikerült új kormányt alakítani, ezért így újabb választást kellett kiírni.

Kiélezett verseny


A tavaly november 8-i parlamenti választásokon a két nagy párt, az akkor kormányzó (Szociáldemokrata Párt) SDP és a jobboldali HDZ fej fej mellett végzett, egyikük sem szerzett abszolút többséget.Emiatt egyikük sem tudott kormányt alakítani a választásokon a harmadik helyen végzett Híd nélkül. A Híd végig technokrata miniszterelnök által vezetett, parlamenti támogatással rendelkező szakértői kormányt javasolt, és bár mindkét nagy párttal tárgyalt a kormányalakításról, végül a konzervatív HDZ-vel állapodott meg decemberben a kabinet létrehozásáról.

A legújabb közvélemény-kutatások szerint azonban sem a HDZ, sem az SDP nem tud abszolút többséget szerezni. A Hendla intézet tíz választókörzetben, 10 ezres mintán végzett felmérése szerint az SDP-nek 61, a HDZ-nek 56, a parlamentbe tavaly újonnan, protestpártként bekerült Hídnak 13, az Élőlánc (Zivi zid) politikai szervezetnek 6, az Isztriai Demokratikus Gyűlésnek (IDS) 3, míg a Szlavónia és Baranya Horvát Demokratikus Szövetségnek (HDSSB) egy mandátuma lesz a parlamentben.

Forrás: origo.hu