Az uniós határok azonnali lezárása és az uniós jog módosítása javíthat a jelenlegi válságon, mikor több százezer azonosítatlan migráns "bolyong" Európában - nyilatkozta Horváth József volt titkosszolgálati vezető.
Bár az derült ki, hogy a párizsi és a brüsszeli terrorcselekmények néhány elkövetője hamis útlevéllel Magyarországon járt, de az mégsem valószínű, hogy itt tervelték ki a merényleteket - mondta, szerinte csupán annyi biztos, hogy a migránsáradattal kiképzett emberek jöttek Magyarországra, akiket társaik sokszor a Keleti pályaudvarnál sátorozó tömegből emeltek ki és szállásoltak el.

A vezérőrnagy úgy gondolja, az európai helyzet annak ellenére válságos, hogy mostanában valóban kevesebb migráns érkezik, ugyanis
az elmúlt időszakban érkezett másfél millió ember jelentős része ellenőrzés nélkül bolyong Európában. Németországban négyszázezer ember tűnt el a rendszerből, Svédországban pedig több tízezer - tette hozzá.

A volt titkosszolgálati vezető szerint az lenne a megoldás, ha egyetlen migráns se jönne Európába, mert az eddig érkezettek ellenőrzése is legalább 5-10 évig tarthat. Ám, ha csak naponta százzal növekszik a migránsok száma, az már gyakorlatilag követhetetlen folyamathoz vezet.    

"Amíg ennek nem vetünk véget, elmondhatjuk, hogy egészségügyi, közbiztonsági és titkosszolgálati időzített bombán ülünk, amelyet egyelőre nem akarnak hatástalanítani"
- mondta Horváth József a Magyar Időknek.